Index Vakbarát Hírportál

Pereli a Louvre a Pornhubot, magyar szál is van a szexbotrányban

2021. július 21., szerda 21:35

Jóval azelőtt, hogy beköszöntött volna a streaming korszaka, hogy akár a mobiltelefonjainkról is meztelenkedő vadidegenekre csorgassuk a nyálunkat, az európai festők már vászonra vitték buja fantáziájuk pillanatképeit, amelyek csak úgy sugározzák magukból a szégyenérzet nélküli nemi vágyat. 

Legalábbis – ahogy a Daily Beast fogalmaz – a Pornhub azt szeretné, hogy a felnőtt tartalmak fogyasztói ezt gondolják, miközben ellátogatnak a pornóvideó-megosztó szolgáltató legújabb felületére, a

classic Nudes

néven futó, szépművészetbe csomagolt, sajátos interpretációjú kulturális-érzéki kirándulásra. 

A Pornhub tárlatvezetése hat múzeumba kalauzolja el a pajzán művészetrajongókat:

A szerepeltetett alkotásokat és alkotóik motivációját a Pornhub „szakértői” elemzik az ecsetvonások, technikák és színválasztás helyett a motívumokra és a képek erotikus mozzanataira helyezve a hangsúlyt. 

Vegyük példának az Uffizi Képtár egyik ékkövének számító festményt, Tiziano világhírű művét, az Urbinói Vénuszt. 

Kézenfekvő alapvetés, hogy bármit, amit egy klasszikus aktfestményen látunk, és nem tűnik pajzánnak […] az minden bizonnyal valami pajzán dolgot akar jelképezni. Ebben az esetben Tiziano vörös rózsát helyezett Vénusza kezébe, hogy a szerelmet és természetesen a szeméremajkakat szimbolizálja (emlékezzen erre, amikor vörös rózsákat vesz a nagyinak) 

– fejtegeti a szakértő. 

Nem lenne azonban Pornhub a Pornhub, ha nem lenne videós tartalom. A videómegosztó életre hívja a festményeket a My Sweet Apple nevű „erotikus színtársulat” (valójában csak egy pár, akik megélnek abból, hogy lencsék előtt szexelnek) segítségével, akik mozgóképpé változtatják az erotikus pillanatképeket. Így a Pornhub sajátos értelmezésének keretein belül választ kaphatunk arra, hogy Tiziano Vénusza mit kezdene anyaszült meztelenül egy ágyban, szeméremdombját takargató bal kezével. 

A nemi egyenlőség jegyében a férfitest sem maradhat ki. A balerinafestményekről híres Edgar Degas, 19. századi francia festőművész egy korai férfiaktja is megmozgatta a videómegosztó fantáziáját, az alkotást pedig a mai kortárs képekkel, az olykor telefonon kéretlenül kapott dick pic műfajával hozza összefüggésbe. Mondani sem kell, hogy a videós rekreációban miben teljesedik ki a meztelenül heverő férfi története. 

Természetesen a Pornhub túlfűtött művészettörténeti úttörésének nem mindenki örül, elsősorban a műalkotásoknak otthont adó múzeumok. A Louvre és az Uffizi már be is perelte a pornószolgáltatót szerzőijog-sértés miatt, követelve a portálra feltöltött képek eltávolítását. A firenzei múzeum szerint a Pornhub nem kért engedélyt tőlük az alkotások felhasználásához. Pedig a pornóoldal nem akar leállni a projekttel, bővíteni akarja galériáját, ha a frivol képtárlat első verziója sikeresnek bizonyul a műrajongók körében. 

A Pornhub mentségére mondva az online túra a képek elhelyezkedését is jelöli minden múzeum területén, így szinte ingyen reklámot csinál a szerzői jog tiszteletét szem előtt tartó képtáraknak. 

Az sem mellékes, hogy a pornóiparban hagyománya van a nagy sikerű hollywoodi filmek, népszerű sorozatok és egyéb kulturális termékek adaptációjának, és úgy tűnik, most jött el a szépművészet ideje. 

Slusszpoén, hogy a Pornhub-művészettörténetnek is van magyar szála. A projektet beharangozó videóban egy magyar hölgy formálja meg Botticelli Vénusz születése című művét. Talán elég, ha annyit elárulunk róla, hogy széles a mosolya, és volt képviselő az olasz parlamentben. 

Rovatok