Index Vakbarát Hírportál

Észak-Balatonon a művészvilág szeme

2021. július 27., kedd 12:04

2021-ben harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton elnevezésű kortárs művészeti heteket, amelynek középpontjában a kortárs képzőművészet, szobrászat és fotográfia áll. Az események három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével valósul meg július 30. és augusztus 21. között.

A kiállításokkal színesített programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet összekösse a befogadókkal, személyes közelségbe hozza a látogatókkal. A három hétig tartó eseménysorozat alatt négy helyszínen hét kiállítást és két köztéri installációt lehet megtekinteni, ezeket pedig számos társművészeti rendezvény kíséri. 

Lovas

A Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a Garten Balaton művészeti vásár helyszínéül. Ezen a helyszínen „határaink” hívó szóra 100 kortárs képzőművésztől 300 művet válogattak össze a kurátorok. A galéria kerthelyiségében állítják fel a társművészeti programoknak helyt adó színpadot, továbbá itt vetítik este 9-től a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is.

A kertmoziban a Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül többek között a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című életrajzi filmdrámát, valamint Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét vetítik. Az Ezüstmedve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is láthatják az érdeklődők.

A Nagy Gyula Galériában gyűjtőkkel, képzőművészekkel és műtárgypiaci szakértőkkel lesznek pódiumbeszélgetéseket. A témák többek között: 

A Márffy-ház pajtája és kertje ad otthont a zalaszentgróti művésztelep szobrászainak műveiből rendezett szabadtéri kiállításnak. Kása Béla fotóiból – amelyek a hazai cigányság kultúráját ábrázolják – szintén itt látható. 

A lovasi szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációját tekinthetik meg a látogatók. Az installáció főszereplői a szél és az általa táncoltatott zacskók mozgása.

Felsőörs

Új helyszínnel (Fotóudvar) bővül az eseménysorozat, ahol a kortárs fotográfiáé a főszerep. A Fotóudvar idei programja egy installatív köztéri fotókiállítás, valamint a civil házban rendezett egyéni fotótárlat. A kiállított művek az emberi érzelmek témáját dolgozzák fel, valamint a beszélgetések is a téma köré szerveződnek. 

A Fotóudvarban az érzelmek története és ábrázolása lesz terítéken, méghozzá Darwintól egészen a kortárs fotóművészetig. Vendégek: 

Csopak

A ZM&G galériában tartják Robitz Anikó Fény és felület című kiállítását. A galéria kertjében Zámbó Attilaszobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között barangolhatnak a látogatók.

Az interaktív tárlatvezetéseken művészek, művészettörténészek, műtárgypiaci szakértők és kurátorok beszélnek a tárgyakról, ám mindegyik szakértő más nézőpontból közelít majd ugyanahhoz a képhez. a képekhez.

A zenei programok között kortárs, alternatív és kísérleti zenei koncertek is szerepelnek. Fellépnek: 

A kortárs művészeti hetek azért is különleges esemény, mert a Garten Balaton lesz az EKF Kultúrpontok első helyszíne. A Kultúrpontok célja, hogy segítse a helyi művészek és a közösség közötti kapcsolat kiépítését, erősítését, a lokálpatrióta életérzés kialakítását.  A programsorozat létrejöttét Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. 

(Borítókép: Garten Balaton)

Rovatok