Index Vakbarát Hírportál

Szirtes Tamás újraindul, Szente Vajk egyelőre nem pályázott a Madách Színház igazgatói posztjára

2021. július 27., kedd 19:02

Szente Vajk számára még nem jött el a pillanat, Cseke Péter nem adott be pályázatot, Szirtes Tamás viszont újraindul a Madách Színház igazgatói posztjáért.

Szirtes Tamás jelenlegi direktor arról tájékoztatta az Indexet, hogy továbbra is szeretné a nagy múltú körúti zenés teátrumot, a Madách Színházat igazgatni, ezért újrapályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt igazgatói pozícióért. A pályázat nyílt, bárki elolvashatja.

Az Index korábban színházi berkekből úgy értesült, hogy Cseke Péter és Szente Vajk közösen indul a legendás teátrum igazgatói pozíciójáért, ám mostanra ezt mindketten cáfolták. Cseke Péter arra a kérdésre, beadott-e pályázatot a színház igazgatói posztjára, egyértelmű nemmel válaszolt az Indexnek.

Az Index megkereste Szente Vajkot is, akivel kapcsolatban színházi berkekben amúgy már évekkel ezelőtt felvetődött Szirtes Tamás utódlásának gondolata. 

Szente elmondta, valóban sokáig fontolgatta, hogy pályázzon, és számos művész, illetve kolléga támogatta és állt mögötte,

valamint régi ambíciója egy zenés színház igazgatása, ám végül úgy döntött, mégsem adja be pályázatát, mert talán nem ez a megfelelő pillanat, még nem jött el erre az idő. Az azonban, hogy Cseke Péterrel közösen pályázzanak, soha, egy pillanatig fel sem vetődött, a kezdetekkor sem.

Cseke Péter a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, azt kiválóan igazgatja, ráadásul az ő mandátuma 2023-ban jár le, és egy időben nem is tudná a két pozíciót betölteni.

A pályázat feltétele egyébként hároméves vezetői tapasztalat, Szentének ez megvan, három évig volt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kreatív vezetője, egy éve pedig főrendező a Kecskeméti Katona József Színházban.

Az Index az Emmit is megkereste, hogy megtudjuk, hány pályázat érkezett, és kiktől, ám kérdésünkre nem kaptunk választ.

Szirtes Tamással kapcsolatban egyébként 2021. július 25-én megjelent egy Origo szerzőnévvel jelölt cikk az Origo hírportálon, mondván, színháza egy LMBTQ-darabot, egy modern Hamupipőkét tervez ősszel bemutatni egy általános iskolások által is látogatott színházban. Szirtes ezzel kapcsolatban azt felelte az Index kérdésére: alaptalan hisztériakeltéssel nem foglalkozik.

(Borítókép: Szirtes Tamás. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok