Index Vakbarát Hírportál

Magyarokat buzdító olimpiai dalt írt a PASO

2021. július 30., péntek 11:08

Együtt dobban. Ez a címe a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) magyarokat buzdító dalának, de azért arra is ügyeltek, a benne megfogalmazott életérzés bármely sporteseményen, világversenyen aktuális lehessen.

Aki szeretné a dalt meg is nézni, és nem csak meghallgatni, a lejátszógombra kattintva megteheti. (Spoiler: a serkentő nótához animációs klip készült.)

A dalhoz kacsolódóan megszólalt KRSa (Lord Panamo, Tóth Kristóf) is, a PASO énekese, aki arról mesélt, hogy gyerekkora meghatározó élménye az volt, amikor ment az általános iskolába, és naponta számolták, hogy hány érmet nyer a magyar csapat az olimpián. Ez KRSa életkorát tekintve vagy az 1988-as, vagy a 2000-es nyári olimpia lehetett, mert azokat ősszel tartották. De ahogyan az énekes megfogalmazta:

Furcsa, bizsergető érzés volt, közösséget formált az osztályból, és bár nem volt közünk a sportolók teljesítményéhez, mégis a magunkénak is éreztük a sikert, együtt örültünk neki, mondhatni a szívünk velük Együtt dobbant!

De számára ugyanilyen intenzív élményt jelentett az is, és a mai napig hallja belül, ahogyan Vitray Tamás közvetíti Egerszegi Krisztina győzelmét (na, ez már biztosan 1988): „Gyere, Egérke, gyere, kicsi lány!” Erről így fogalmazott:

Ott is ezt a közösségi eufóriát éreztem. Csak a sportolók azok, akik ezt meg tudják adni nekünk, akik egy ilyen kapcsot képesek teremteni közöttünk. Arra gondoltuk, hogy mi úgy járulhatunk hozzá ehhez az élményhez, ha nem csupán szorítunk értük, hanem ezt egy dalba is öntjük.

Vagyis az Együtt dobban univerzális szurkolói dal lett, „ami a sportolók és a szurkolók egységét, együtt rezdülését fejezi ki, azt, hogy lélekben velük vagyunk, sőt egyek vagyunk velük”.

A PASO jelenleg fesztiválturnét tart. Fellépnek a Művészetek Völgyében, a Fishing On Orfűn, a SZIN-en és a Strand Fesztiválon. Budapesten legközelebb szeptember 2-án láthatók és hallhatók a Kobuci Kertben.

Rovatok