Index Vakbarát Hírportál

Bődöcs Tibor, Nádas Péter és Závada Péter is Margóra helyezi magát

2021. augusztus 11., szerda 15:07 | aznap frissítve

A Margó a lécet magasra, a fesztivált Zalába helyezte. Augusztus 12–15. között Szentgyörgyváron lehet csemegézni a magyar irodalmi élet kiemelkedő programjaiból.

A Margófeszt első alkalommal települ ki vidékre, választása a zalai Szentgyörgyvárra esett.  Ízlésesen összeállított programjával, beszélgetésekkel, túrákkal, workshopokkal, koncertekkel és színházi előadásokkal egy olyan eseménynek ígérkezik, amin érdemes részt venni, mert ha a Margó gyökeret ereszt a térségben -amire minden esély megvan-, harminc év múlva kifejezetten édes nosztalgiával lehet majd visszagondolni a zalai debütálásra.

Az idén tíz éves Margó alig két hónapja töltötte meg irodalommal a fővárost, viszont most vidékre költözik, ismerkedik a zalai kultúrával, programokat biztosít a helyieknek, az odalátogatóknak pedig családias hangulatot és új élményeket ígér.

Irodalom-kedvelőknek kifejezett ínyencség a pár napos programkínálat.

Ott Anna fog beszélgetni többek között Kiss Noémivel a szerző Balaton című novelláskötetéről, Bereményi Gézával, aki 2020-ban a Libri irodalmi díjasa lett. Halász Ritával, akinek Mély levegő címmel jelent meg tavaly első könyve, így írásról, olvasásról és alkotásról fognak beszélgetni. De fontos kérdéseket fog pedzegetni Boldizsár Ildikó meseterapeutával is arról, mitől jó egy mese, illetve hogyan változnak a mesei elemek a digitalizáció virágkorában.

Valuska László a Margófeszt igazgatója Nádas Pétert fogja kérdezni, ám nemcsak irodalomról, hanem az író otthonáról, a zalai Gombosszegről is. Háy Jánost is tovább faggatja a szerző tavaly megjelent két könyvével kapcsolatban, Ugron Zsolnával a történelem elbeszélhetőségének témáját járják körbe. A zalaegerszegi Bődöcs Tiborral pedig azt fejtegetik majd, hogy a humorista volt hatással szülőfalujára, vagy Búcsúszentlászló alakította őt?

Az irodalom és zene kapcsolata mindig élvezetes esteket ígér, Szentgyörgyváron most színpadra lép a Szűcsinger Szűcs Krisztiánnal és Szálinger Balázzsal, Závada Péter és Ratkóczi Huba formációja, a Tranzkaphka, Simon Márton és Boros Levente közös spoken word projektje, illetve a Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából készült Cserepek, félálomban című előadás Prieger Zsolttal és Törőcsik Franciskával.

Egyéb izgalmas koncertélmények is ígérkeznek a négynapos fesztiválra, többek között a Van Filmzenekar, Lázár tesók, Boebeck, Egyedi Péter, Papaver, Diabolus in Musica vagy a fesztivál utolsó estjét záró Anima Sound System.

A színházkedvelők is megtalálhatnak mindent, ami ha szájnak nem is, de szemnek ingere.

Augusztus 12-én lesz látható a Bödőcs Tibor azonos című regényéből készült Meg se kínáltak című előadás Keresztes Tamás rendezésében Thuróczy Szabolccsal, augusztus 13-án a Capa Központ Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasó-színházi estje érkezik a Margófesztre, a világhírű magyar származású fotóriporter szerepében Adorjáni Bálinttal, az utolsó nap pedig Dennis Kelly: 23 perc című monodrámájával Járó Zsuzsa lép színpadra.

A rendezvény napijeggyel és bérlettel is látogatható, zalaiaknak kedvezményt is biztosítanak a szervezők. További információk és részletes program a Margófeszt honlapján.

(Borítókép: Bődöcs Tibor, Nádas Péter és Závada Péter. Fotó: Margófeszt)

Rovatok