Index Vakbarát Hírportál

Retrobogás a Kádár-korszakba

2021. augusztus 27., péntek 20:55

Hat és fél éve jött az ötlet. A tulajdonos-gyűjtőnek az inspirációt egy nyugat-európai kirándulás adta. A rendszerváltás előtti évtizedeket szerette volna tapinthatóvá, érzékelhetővé tenni magyaroknak és a külföldieknek egyaránt.

A látogató az augusztus elején megnyílt Budapest Retro Élményközpontban újraélheti gyerekkorát, a kisdobosok, az úttörők világát, a hétköznapokat, hovatovább a mindennapi élet tárgyi kultúrájában lubickolhat. Helyet foglalhat egy korabeli nappaliban, járőrözhet odabent régi rendőrautóval a lakótelepek utcáin, bemondóként kipróbálhatja magát a tévéhíradó kulisszái között, beülhet a pártelnök irodájába, mindezt egy helyre koncentrálva, az Október 6-a utcában.

Az interaktív kiállítás szórakoztató időutazás a rendszerváltás előtti korszak, a gulyáskommunizmus idejébe. Hogy összeálljon a korra jellemző kép, gyűjtőktől, aukciósházaktól vásárolták össze a tárgyakat, de érkezett felajánlás idős néniktől, akiknek a padlásáról szép számban kerültek elő különböző, a korra jellemző relikviák. Ugyanakkor sok mindent korabeli képek alapján gyártatott újra a kiállítást megálmodó Horváth Ákos, aki a tárlat belsőépítészeti terveivel, a kivitelezéssel Fenyvesi Ottót bízta meg.

Újragyártás eredménye a belépéskor a vendéget fogadó retró presszó pultja vagy a forgó fotelek. A bár árukészlete figyelemre méltó, a kínálat a nyolcvanas éveket idézi, nyitásnak habos presszót, illetve sonkás-sajtos melegszendvicset rendelünk, nyilván óriáskifliből, ketchuppal gazdagon meghintve. És amíg várakozunk, vigyázó tekintetünket a régi színes tévén futó korabeli adásokra szegezzük, de lehetőség van a wurlitzert is dalra bírni, a zenegépből régi tízforintosok csalogatják elő a kor legnagyobb előadóinak örökzöldjeit.

Mielőtt nekiindulnánk, irány a mellékhelyiség. Összematricázott csempék, színes szaniterek, régi tükrök segítik a korba való belehelyezkedést. A bejáratnál blokkolóóra, a kiállítás első tematikus állomásán pedig mindjárt a gyerekkor világába zuhanunk, ehhez a lakótelep házain kis szekrénykéket kell kinyitnunk, ezután tárul fel mindaz, ami segít emlékezni.

A tárlat on belül kilátogathatunk Ferihegyre, alámerülhetünk a Malév világába, megismerkedhetünk a fegyveres erők mindennapjaival. Összetöredezett mozaikpadló, fali mozaikok, műszaki cikkek, háztartási kellékek, komplett utcakirakatok kérik a figyelmünket a Keravill, illetve a játékboltok akkori árukészletével. Varázslatos a szagos szappan, a habszifon, a szódásüveg-gyűjtemény. A bolti termékek közül a Bedecó, a konzum szaloncukor, a Tere-fere keksz, a csokis perec csomagolásának látványa ízélményeket, a csemegeüzletek sárga tölcséres kávédarálói illatélményeket csalogatnak elő. 

Kár ragozni: aki élt ebben az időben, annak azért, aki nem, annak a felmenői hétköznapjainak megismeréséért érdemes beleásnia magát a gyűjteménybe. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok