Index Vakbarát Hírportál

Mások szennyeséből öltözöm

2021. szeptember 11., szombat 13:04

A Márkó és Barna Síkideg e heti adásának vendége Ráskó Eszter humorista, pszichológus, szexuálpszichológus, HR-menedzser. Beszélgettünk vele furcsa szagokról, a munkahelyi etikettről, de Eszter elárulta azt is, mi a legnagyobb félelme a mozgólépcsőn.

Eszter keményen indította az adást, arról mesélt nekünk, hogy őt szagokkal lehet felidegesíteni, amiket két csoportra oszt. Vannak hideg és meleg szagok. Meleg szag például, amikor a moziban hátulról megközelít egy szájszag. Valaki olyantól, aki egész nap nem evett semmit, a meleg szájszag pedig öblös sóhajtásokkal távozik belőle. A hideg csoportba pedig azok a szagok tartoznak, amik nem különösen zavaróak, de azért lappangóan pusztítanak, ilyen például az izzadságszag. 

Mivel Eszter HR-esként dolgozott, betaláltuk a legrosszabb munkahelyi szokásokkal.

Van például a maníros, kamubarátkozó munkahelyi nyelvhasználat, amikor a főnök azt írja, „nálunk önmagad lehetsz”, „lelkes, kreatív csapatba keresünk kollégát”, vagy „mindenkit várunk egy laza, kötetlen beszélgetésre”. Márkó szerint ezek a manírok arra vannak, hogy feloldják a feszültséget, Eszter azonban azt mondta, ezek soha nem érik el a céljukat. Vannak még azok a munkahelyek is, ahol elvárják, hogy az ember nyaralás után ajándékot, csokit, szuvenírt hozzon az egész irodának. Aztán persze az Ázsiában nyaralt kolléga valamilyen egzotikus ételt hoz, amit kiraknak az asztal közepére, és hetekig húzzák egymást az emberek, hogy ki meri majd megkóstolni. 

Márkó azzal támadt Eszterre, hogy tudja, szereti a szintipopot.

Hiába, Eszter tényleg hódol az ilyen bűnös élvezeteknek. Azt mondta, szerinte a szintipop a tudatlanság felhőtlensége. A felszínes popzene megkerülhetetlen, Márkó például azt mondta, ő utálja, mégis mindig, amikor zenét ír, szintipop lesz belőle. A zenei témánál maradva Eszter arról mesélt, egyszer járt egy svéd vidámpark mosdójában, ahol gregorián zene szólt. Barna szerint ez nagyon gáláns, hiszen az ember rémesen zavarba jön attól, hogy amikor alhasi krízissel érkezik egy nyilvános mosdóba, ezt mindenki másnak végig kell hallgatnia. Eszter mástól is zavarba jön a közösségi terekben. Például azoktól az emberektől, akik a gyógyfürdőkben belefújják az orrukat a medencébe. De kikészült attól is, amikor egyszer az uszodában egy tetőtől talpig szőrös férfi kérte számon rajta az úszósapkát. Vajon kinek ázik több szőre a medencében? – tette fel a kérdést a jelenet után.

Beszélgettünk arról is, hogy a budapestiek miért nem tudják megtanulni a mozgólépcső-etikettet.

A jobbra tartás szabálya ott is él! Egy hallgatónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy ő attól síkideg, amikor a mozgólépcső nem egy tempóban halad a korláttal. Eszter szerint ez a jelenség egy metafora: az egyik a lehetőségeidet, a másik pedig a vágyaidat jelképezi. Barna szerint az a legnehezebb döntés, hogy az ember egy lépcsőfokkal feljebb álljon-e, és akkor az ő orra van más hajában, vagy egy lépcsőfokkal lejjebb, akkor pedig az ő haja van más orrában. Eszter legnagyobb félelme sokáig az volt, hogy egy nyári napon a mozgólépcső vége bekapja a lábujjkörmét.

 Sok más témát is körül jártunk, a teljes adást YouTube-on nézhetitek, Spotifyon hallgathatjátok, jövőhéten pedig újabb epizóddal jelentkezik a Márkó és Barna Síkideg.

Rovatok