Index Vakbarát Hírportál

Nádler István, Esterházy Marcell és Bukta Imre együtt állít ki

2021. szeptember 14., kedd 16:02

Kortárs képzőművészek legnagyobbjai, Nádler István, Esterházy Marcell és Bukta Imre is vállalták, hogy találkoznak nehéz sorsú, gyermekvédelmi gondoskodában élő gyerekekkel, majd létrehozzák a találkozás inspirálta képzőművészeti alkotásaikat.

Mi jelenik meg a vásznon, ha a művész egy árva kislánnyal vagy kisfiúval találkozik? Egy olyan gyerekkel, aki állami intézetben vagy nevelőszülőknél él? Mit tud művészileg kihozni az ember egy ilyen találkozásból?

Erre volt most kíváncsi Wirtz Ágnes kurátor, művészettörténész, az idén tízéves Világszép Alapítvány vezetője és az a kiállítás, melyben kortárs képzőművészek festik vászonra a témával kapcsolatban született gondolataikat, érzéseiket, köztük a társkurátor, az ezúttal festőművészként fellépő Alföldi Róbert.

A legismertebb magyar kortárs művészek összefogásának eredményeként szeptember 16-án Johannes K. Haindl, Németország nagykövete fővédnökségével nyílik meg az a különleges, Világszép kapcsolódások című képzőművészeti kiállítás, melyet gyermekvédelmi gondoskodásban élők inspiráltak.

Az ügyhöz a legkiemelkedőbb művészeket sikerült megnyerni, köztük Bukta Imrét, Esterházy Marcellt, Nádler Istvánt, Nemes Mártont, Nemes Csabát, Barabás Zsófit, Soós Nórát, Havadtőy Sámuelt. A kurátorok kérése az volt hozzájuk, hogy találkozzanak a gondoskodásban élő gyerekekkel, és az ismerkedést követően adjanak művet a kiállításra. A különleges tárlat a Létra Klubban (Budapest 1021, Hűvösvölgyi út 18.) lesz látható szeptember 16-ától.

Wirtz Ágnest az elmúlt évtizedben 140 gyerekkel került kapcsolatba, és széleskörű tapasztalatot szerzett a gyermekvédelmi gondoskodás területén. A most nyíló tárlat ennek képzőművészeti lecsapódása.

(Borítókép: Nádler István, Esterházy Marcell és Bukta Imre. Fotó: Czimbal Gyula / MTI / Valuska Gábor)

Rovatok