Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik az új évad a Zeneakadémián

2021. szeptember 16., csütörtök 14:12

Az intézmény idén Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából fesztivált is tart.

Elkezdődött az őszi koncertszezon a Zeneakadémián, a műsor többféle sorozatot kínál. A saját szervezésű hangversenyeken fellép majd mások mellett:

Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár tematikus programja, a novemberi kamara.hu fesztivál ezúttal Proust nagyregénye, Az eltűnt idő nyomában köré szerveződik.

Az intézmény bérleteket a járványhelyzetre tekintettel nem bocsátott ki saját szervezésű eseményeire, de ezek előnyét pótolva árengedményt nyújt, ha valaki a tematikus sorozatokon belül több koncertre vesz jegyet egy időben.

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából programsorozat lesz a Zeneakadémián október 9. és 22. között, Liszt Fesztivál elnevezéssel. A nyitónapon az Auer Trió matinékoncertje, Mūza Rubackytė zongoraművész, a 2019-es Bartók Világverseny zsűritagja szólóestje, a továbbiakban egyebek mellett a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont könyvbemutatói várják a közönséget.

Az immár hagyományos október 22-i, születésnapi hangverseny pedig ezúttal a Cziffra Fesztivállal együttműködésben valósul meg. Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Brahms és Bartók műveit játssza. Ezen felül, a Müpa Liszt Ünnepének támogatásával többek közt a Liszt Múzeumban egy magyar és egy angol nyelvű konferencia, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek minisorozata, Ránki Fülöp szólóestje, továbbá Liszt és Dante kapcsolatát bemutató kiállítás is megvalósul.

Az idei Bartók Világverseny ezúttal a vonósnégyes-formációknak szól, tizenhárom kvartett áll pódiumra az elődöntőben, Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei, köztük egy magyar együttes.

Az őszi szezon részletes programja a Zeneakadémia weboldalán olvasható.

Rovatok