Index Vakbarát Hírportál

Maratoni interjúsorozat rekordkísérlettel a Pesti Vigadóban

2021. szeptember 16., csütörtök 17:47

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet építészeti interjúmaratont szervezett, így akik érdeklődnek az építész szakma iránt, kávéval betárazva követhetik a beszélgetéseket alvás nélkül, egy teljes napon át.

Egyedülálló vállalkozásként az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) megrendezi az első hazai, huszonnégy órás építészeti interjúmaratont a Pesti Vigadóban található könyvtárban.

Akiket érdekel az építész szakma, most örülhetnek, ugyanis egy teljes nap alatt huszonnégy interjúalanyt hallgathatnak végig, csak arra kell figyelni, hogy legyen a közelben elég mennyiségű kávé, hiszen az esemény szeptember 17-e, péntek 10 órától szeptember 18-a, szombat 10 óráig tart.

A beszélgetést az érdeklődők élőben követhetik az MMA MMKI hivatalos Youtube-csatornáján, ám ha valaki nem bírja az éjszakázást, a beszélgetés rögzítve is lesz, így utólag is visszanézhető.

A beszélgetéssorozat egyben rekordkísérlet is, amelyet a Magyar Rekord Egyesület a helyszínen jegyzőkönyvez A leghosszabb, szakmai tematikájú, kötött időtartamú személyes interjúsorozat hazai rekordja kategóriában.

Az esemény célja, hogy huszonnégy vendéggel egyetlen nap erejéig megmerevedő „pillanatfelvétel” készüljön arról, miképp gondolkoznak kutatók, bölcsészek, építészettörténészek és eszmetörténészek az építészetről mint kulturális evidenciáról, mint a hétköznapjainkat berendező díszletről.

A beszélgetések részben a vendégek életútját és érdeklődési körét firtatják majd, részben a hazai szakmaszociológiai szöveten megjelent új mintázatokkal, hasadásokkal és gyűrődésekkel kívánnak foglalkozni és olyan kérdéseket körbejárni, mint az építészet taníthatósága, az oktatás és az építészeti minőség kapcsolata, az építészet képviselhetősége és elmesélhetősége, az elit nélküli új rétegzettség és a fentiek következtében jelentkező mellék- és vadhajtások. A maratont – hangsúlyozott keretes szerkezetet alkotva – Balázs Mihály indítja és Turi Attila zárja, akik hitelesen jelenítenek meg egy, a műfaj miatt ezúttal „nem ott lévő” dolgot: a vidék(i építészet) lehetőségét és kihívását.

A beszélgetőpartnerek időrendben:

Rovatok