Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Soós Tibor, aki egykor Liz Taylornak és Bernsteinnek is játszott

2021. szeptember 16., csütörtök 09:45

Meghalt Soós Tibor – közölte Facebook-oldalán a Spinoza Kávéház. A legendás bárzongorista 92 éves volt.

Így emlékeznek a zenészre:

Soós Tibor, az utolsó mohikánok egyike volt, aki körbebillentyűzte a világot. Olyan hírességeknek játszott, mint Bernstein, Elizabeth Taylor, Karajan és Zubin Mehta. Karrierje a Kedves nevű bártól, Lappföldön és New Yorkon keresztül egészen a Spinoza Kávéházig vezetett, ahol 15 éven át élvezhettük játékát és felejthetetlen humorát. Nélküle a Spinoza, ma nem lenne Spinoza. Köszönjük Tibor, nem felejtünk!

Soós Tibor Mosonmagyaróváron tizenévesként kezdett zenélni tangóharmonikán. Több helyi verseny megnyerése után 1949. augusztus 5-én élő adásban harmonikaszólókat játszott a rádióban Cziffra Györggyel közös műsorban.

Elvégezte a mosonmagyaróvári zeneiskolát és a győri konzervatóriumot, majd a Zeneakadémián tanult Kodály Zoltán és Ligeti György növendékeként.

1963-tól külföldön zenélt: Finnországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dániában, Svédországban, Norvégiában, majd több mint egy évtizedet Ausztriában.

2002 és 2007 között a Kispipa vendéglőben játszott a hetedik kerületben, ahol korábban tíz éven keresztül muzsikált Seress Rezső, a talán nemzetközileg legismertebb magyar dal, a Szomorú vasárnap szerzője.

Rovatok