Index Vakbarát Hírportál

A demencia lesben áll, bárkire lecsaphat

2021. szeptember 21., kedd 14:43

Zenével a felejtés ellen. Programsorozat indul az Alzheimer-világhónap alkalmából.

Nem minden Alzheimer, ami emlékvesztéssel jár, de minden alzheimeres beteg megtapasztalja a demenciát. Egy betegség, amiről keveset tudunk, viszont egyre több embert érint. Egy kór, ami nem csak a betegre, a környezetére is hatással van. Egy tünet, ami megfoszt az emlékeinktől, eltávolít a valóságtól, és életünkben falja fel a személyiségünket.

Rémisztő sorok, de ez a valóság. Az Alzheimer-kór köztünk él, egyre nagyobb tömegeket érint, és egyre fiatalabbak esnek a betegség áldozatául. Bár az itthoni adatok homályosak, de összevetve nemzetközi statisztikákkal, kutatók megállapították, hogy az elmúlt tizenöt évben megkétszereződött az alzheimeres betegek száma, és úgy ítélik, 2050-re minden harmadik hatvanöt év feletti érintett lesz.

Ahhoz képest, hogy senki sem lehet benne biztos, hogy őt vagy családját elkerüli-e ez a betegség vagy más, demenciát okozó kór, keveset hallani az Alzheimerről. Szerencsére az elmúlt pár évben különböző művészeti ágak is előszeretettel karolják fel a feledés témáját, és ábrázolnak demens embereket, ezzel pedig hozzájárulnak a téma érzékenyítéséhez, hogy ha legközelebb egy idősebb ember előttünk akad el a pénztárnál apróval a kezében, előbb jusson eszünkbe, hogy segítségre szorul, mint kiakadni, hogy feltartja a sort.

Világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer-világhónap és a szeptember 21-ei Alzheimer-világnap rendezvényeihez, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek a javítására.

A Memória Melódia programsorozat célja a figyelemfelhívás, hogy jobban megismerhessük és megérthessük a betegség stádiumait, lefolyását, valamint a megelőzés módjait.

Idén a zene gyógyító ereje kerül a középpontba, ami örömforrás, és bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköze az emlékek felidézésének is.

Az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Zeneterápiás Egyesület közreműködésével számos koncerten, előadáson hallhat a közönség a legújabb kutatási eredményekről, interaktív módon ismerheti meg a zeneterápiás módszereket.

Az idén 168. évfordulóját ünneplő zenekar hazánk első, rendszeres koncerttevékenységet folytató hivatásos szimfonikus együttese. A filmben Kiss-Domonkos Judit szenior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia junior csellista segítségével jelenik meg a generációs híd, mely szimbolikusan ábrázolja a történelmi zenekar nemzedékeken átívelő munkáját. Az vizuális tartalom alatt elhangzó zenei részlet: Robert Schumann: a-moll gordonkaverseny, I. tétel, op. 129., vezényel Kovács János karmester. A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei stúdióminőségben rögzítik az adott zeneműveket, amelyekhez Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata jeleníti meg a művek által elmesélt történetet, annak vizuális élményét.

Rovatok