Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a rasszista rajzfilm alkotói, szerintük félreértették őket

2021. szeptember 21., kedd 12:39

Az Index előzőleg arról számolt be, hogy több civil szervezet szerint rasszista elemeket tartalmazó epizód került fel egy magyar internetes rajzfilmsorozat Youtube-csatornájára. Készítői nem tervezik törölni a videót, de a gyerekeknek szánt mese elérhetőségét időközben úgy állították át, hogy már csak 18 éven felüliek nézhetik meg.

Az alkotópáros az RTL Klub Híradójának azzal védekezett, hogy főhősük, a saját családjával elégedetlen kisfiú azért kerül a lehető legrosszabb – a bírálók szerint egyértelműen romának látszó – családba, mert

csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját.

Szeretlek Magyarországnak pedig elmondták, hogy a videó ötlete saját életükből származik, mivel Tomi fiuk egyszer úgy próbált kibújni a házimunka alól, hogy azt mondta, biztos csak örökbe fogadták, és ezért akarják dolgoztatni.

A nézők egy része valószínűleg nem tudta értelmezni, hogy a mesében egyetlen örökbefogadó szülő sem szerepel, hiszen csak eltévesztették a házszámot, mert Tomi dühösen becsapta az ajtót, és leesett a 2-es szám. Gyakorlatilag Tomi dühének a következményeként kerül tévesen másik családba 

magyarázták. 

Közben azonban a botrányt kirobbantó Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány Facebook-oldalán a KerekMese-csatornához köthető más videókat is megosztottak, amelyekben szintén előítéletesen ábrázolták a romákat. Az egyik videót az újabb kritikus poszt után azonnal privátra állították, jóllehet előtte egy éven keresztül több mint egymillióan látták.

Rovatok