Index Vakbarát Hírportál

Murakami Harukinak szentelt könyvtár nyílik Japánban

2021. szeptember 24., péntek 19:10

Talán a folyton elmaradó irodalmi Nobel-díjat akarja a japán nép ezzel kompenzálni.

Murakami Haruki japán írónak szentelt könyvtár nyílik jövő héten a tokiói Vaszeda Tudományegyetemen − írta meg a TimeOut nemzetközi programmagazin. Az író alma materében kialakított könyvtár irodalmi kutatások, kulturális csereprogramok helyszíne és Murakami tisztelőinek találkahelye lesz.

A Murakami Haruki Könyvtár október elsején nyílik meg az egyetemen, hivatalos neve az Irodalom Nemzetközi Vaszeda Háza lesz. A könyvtárban megtalálható Murakami mintegy háromezer könyve, kézirata és más anyagok, köztük műveinek tucatnyi idegen nyelvű fordítása, valamint az író hatalmas lemezgyűjteménye, merthogy Haruki nagy zene-, illetve jazzrajongó is. A könyvtárban van Murakami dolgozószobájának másolata, benne egy íróasztallal, könyvespolcokkal, lemezjátszóval és egy diákok által működtetett kávézóval, amelyben az író kedvenc kávéját szolgálják fel.

Remélem, hogy ez egy olyan hely lesz, ahol a diákok szabadon gondolatokat cserélhetnek, egy szabad, páratlan és friss hely az egyetemi campuson

– mondta a 72 éves író.

A látogatók egy rendkívül impozáns, alagútszerű bejáraton léphetnek be az ötszintes épületbe, amelyet Kuma Kengo világhírű japán építész tervezett, aki nagy Murakami-rajongó. Kengo volt a tokiói olimpiai stadion tervezője is.

A sztárépítész elmondta, az alagutak azt jelképezik, ahogyan ő képzeli Murakami történeteit, amelykben az író gyakran utazik a valóság és a szürreális között.

Azt szerettem volna, hogy egy ilyen hely a halálom után épül, hogy békében nyugodjak benne, és lenne valaki, aki gondoskodik róla. Kissé ideges vagyok, látva azt, hogy akkor készült el, amikor még élek

– mondta az író.

Murakami ígéretet tett arra, hogy a lehető legtöbbel fog hozzájárulni a könyvtárhoz, amely a műveire összpontosít és reményét fejezi ki, hogy kibővítik az intézményt más szerzőkre is, hogy egy széles körű, folyamatosan működő kutatási helyi legyen.

A világ egyik legnépszerűbb regényírója, akinek Magyarországon a Kafka a tengerparton az egyik legnépszerűbb és legolvasottabb műve, 1979-ben jelentette meg a Hallgasd a szél dalát! című első regényét, amelyért azonnal irodalmi díjat kapott. A hírnevet az 1987-ben kiadott Norvég erdő hozta el számára, legutóbb pedig 2017-ben jelent meg regénye Kisidancso Gorosi, magyarul A kormányzó halála címmel, amelyben a japán megszállók által 1937-ben elkövetett nankingi mészárlással foglalkozik.

Haruki az az író, aki hosszú évek óta emlegetnek a legrangosabb irodalmi elismerés, a Nobel-díj kapcsán, aztán végül sosem nyeri meg.

(Borítókép: Murakami Haruki japán írónak szentelt könyvtár a  tokiói Vaszeda Tudományegyetemen 2021. július 27-én.  Fotó: Jinhee Lee / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok