Index Vakbarát Hírportál

60 éves autókat is felvonultatott a 140 éves rendőrség

2021. szeptember 27., hétfő 13:56

Idén 140 éves a budapesti rendőrség, a kerek évfordulóra sok rendezvénnyel készülnek. Ezek keretében nyílt meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) történetének emléket állító időszaki kiállítás a Rendőrmúzeumban, amely több mint két évtized után maga is új köntöst kapott.

Nemcsak a kiállítótér installációs elemei szépültek meg, de a tárlat tartalmában is jelentősen átalakult. Látogatóbarát helyszínt varázsoltak informatívabb tablók és interaktív eszközök segítségével. Bemutatják többek között az igazságügyi szakértők munkáját, amely elengedhetetlen egy-egy bűnügy megoldása és az elkövető elfogása érdekében. A Rendőrmúzeum védjegyének számító híres nyomozókutya, Kántor és az őt „alakító” Tuskó is új környezetben várja a látogatókat.

Az évfordulós ünneplést egy flashmobbal kezdte a BRFK: közel másfél évszázados történelmüket korabeli egyenruhákba öltözve elevenítették fel, és az ehhez illő, múlt század eleji BKVT S típusú nosztalgiavillamossal érkeztek a Széll Kálmán térre. A rendezvényen megjelentek a napjainkban rendszeresített felszerelést és egyenruhát viselő rendőrök is, akik már egy modern Combinóval utaztak az esemény helyszínére.

A villámcsődületen szórólapokat is osztogattak, amelyek régi rendőrautók kiállítására invitáltak a Sándor palotához. Innen, a Szent György térről autós felvonulás indult egészen a Hősök terég, ahol bemutatkoztak az egykori flotta megmentett autói. 

Ezek egy része a rendőrség állományában van, de sokat magángyűjtők újítottak fel és tartanak karban

– mondta el az Indexnek az éppen 10 éve alakult Hagyományőrző Rendőr Század megálmodója és parancsnoka, Bogdán András alezredes.

Az egység kiemelt feladatának tekinti az ismeretterjesztést, a rendőri hivatás és szervezeti kultúra bemutatását, a rendőrségi hagyományok, felszerelések megőrzését. Ezek sorába illeszkednek az autók is, amelyek között a legkisebb Smarttól, a rendszerváltás előtt leggyakoribbnak számító Zsigulikon át a korhű állapotúra visszavarázsolt vízágyúkig minden megtalálható.

(Borítókép: Wolf Géza / Index)

Rovatok