Index Vakbarát Hírportál

Tíz szerző esélyes idén a Margó-díjra

2021. szeptember 29., szerda 21:48

Idén hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat.

Október 14-17. között a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Müpával közös szervezésben rendezik meg az idén tíz éves Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt a Várkert Bazárban. A rendezvény ezúttal is számos hazai, valamint világirodalmi könyvbemutatót, érdekes beszélgetést és még sok más izgalmas programot ígér a Könyves Sétáktól kezdve a zenés irodalmi produkciókig.

2021 Margó-díjasának nevét a fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón jelentik be.

A díj célja kettős: egyrészt meg akarja mutatni a legerősebb pályakezdőket, másrészt pedig népszerűsíteni szeretné a kortárs irodalmat – adja hírül a Könyvesmagazin.

A nyertes a díjjal nemcsak félmillió forintot, hanem kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. Ezen felül a következő évben egy önálló esten is bemutatkozhat a Művészetek Palotájában. 2020-ban Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete kapta a díjat, akinek önálló estje a fesztivált megelőző nap, október 13-án lesz a Müpában. Mindezek mellett a Margó-díj díjazottja a Könyves Magazinon egy éves tárcasorozatot indíthat.

Az idei díjra esélyes szerzők és könyvek:

Két év után a Margón végre ismét lehetőség lesz találkozni nemzetközi szerzőkkel. A rendezvényen mutatja be Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvét a német Jennifer Teege, aki nagyapja, a náci Amon Göth és családja történetét beszéli el, az izlandi Jón Kalman Stefánsson Menny és Pokol trilógiáját a Könyves Magazin az év könyvének választotta, ősszel Ásta című regényével érkezik. Az izlandi Sigríður Hagalín Björnsdóttir, A sziget című thrillerével már bemutatkozott a magyar olvasóknak, októberben új könyvével jön a Margóra, valamint a fesztivál vendége lesz két Európai Unió Irodalmi díjas szerző, a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Solá. 

A négynapos Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron friss könyvét mutatja be mások mellett Bartók Imre, Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Háy János, Földényi F. László, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Simon Márton, Szilasi László Tisza Kata és Tóth Krisztina is.

A részletes program elérhető a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár weboldalán.

Rovatok