Index Vakbarát Hírportál

Pottyondy Edina elment vadászni, megnézte, meglőtte, hazavitte

2021. szeptember 29., szerda 18:25

A Vadászati világkiállítás preparált állatokat és rengeteg agancsot ígér.

A YouTube telített piacnak tűnik, ám szarkazmussal megfogalmazott közéleti kérdésekben még mindig hiány van a magyar videósok között. Pottyondy Edina ezt az űrt tölti be, méghozzá a patikamérlegen kimért humor és a csípős kritika mezsgyéjén egyensúlyozva.

Most a Vadászati és Természetvédelmi Világkiállítást vette górcső alá, de ahelyett hogy otthon maradt volna a konyhában, hogy egy főzés és két mosogatás között cikkekből és nyilvános képekből alkosson véleményt a 17 milliárdból rittyentett kiállításról, fogta a kameráját, és kilátogatott a helyszínre.

Véleménye – bár a hobbivadászok körében valószínűleg nem lesz népszerű – azoknak a szemében megértésre találhat, akik szerint a vadgazdálkodás nem úri huncutság, hanem vadőri feladat:

A kiállítás bejárása előtt nézzünk néhány tényt a hobbivadászokról. Ennél a szabadidős tevékenységnél is működik a „mindenki rendőrnek születik, de aztán továbbtanul” igazsága: mindenki vadásznak születik, de a legtöbbünk olyan hat-kilenc éves korára már nem akar állatot ölni, nagyítóval krumplibogarat égetni, cigit rakni a béka szájába, letörni a gyík farkát, a szúnyog lábait kihúzgálni vagy vodkás kenyérrel etetni a kuvaszt. Aki igen, annál mindig felmerül a gyanú, hogy esetleg sorozatgyilkos lesz belőle.

A hobbivadászat lélektanát Edina azzal a ténnyel hozza összefüggésbe, hogy ez a sport olyan férfiasságpróba, amelyben képtelenség elbukni, hiszen az önbizalomra erősítő hatással bír, ha valaki egy „félméteres, acélkemény szerszámot szorongat”.

Mivel a vadászat közkedvelt hobbinak számított már Ferenc József, Horthy Miklós és Kádár János idején is, sőt népszerűsége a rendszerváltás után sem szűnt meg az elit körében, így Pottyondyban felmerült az a kérdés, hogy mi volt előbb, a vérszomj vagy a hatalom. Úgy tűnik, a standup-műfaj és youtuberkedés keresztmetszetén alkotó Edina összefüggést vélt felfedezni abban, hogy akik a politikusi pályát választják, azoknál szinte elengedhetetlen a vadászat szeretete, a kérdés továbbra is az, hogy akiben megvan erre a hajlam, az helyezkedik el a közéletben, vagy a közélet generálja, hogy az ember puskát ragadjon, és önfeláldozva ritkítsa a vadakat.

Ezenkívül annak is próbált utánajárni, hogy a 17 milliárd forint, amelyet a kiállításra fordítottak, mennyire köszön vissza a látottakból. A mennyezetre fellógatott színes papírlampionok nem feltétlenül győzték meg a videókészítőt, ahogyan a 240 millió forintba kerülő kapu sem, amely agancsokból formál szarvasfejet.

De hogy még ezen a két égető kérdésen kívül is legyen min gondolkodni, annak is próbált utánajárni, hogy a természetvédelemnek és -közeliségnek mi köze van a preparált állatokhoz.

Nem kell mindennel egyetérteni, amit Pottyondy Edina sugall vagy állít, de az tagadhatatlan, hogy kritikát kevesen fogalmaztak meg nála kreatívabban. Ám ha valaki saját szemmel is megnézné a kiállítást, amelyre az állam több mint két és félszeresét költötte, mint tíz nemzeti parkunkra összesen, október 14-ig látogatható.

Rovatok