Index Vakbarát Hírportál

Tanzániai brit író kapta idén az irodalmi Nobel-díjat

2021. október 7., csütörtök 13:05 | aznap frissítve

Bejött a svéd kritikusok találgatása: a legrangosabb irodalmi trófeát az idén a pozitív kolonializmus jegyében egzotikus térségből, egykori brit gyarmatról származó író kapta.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A zanzibári születésű, Brightonban élő tanzániai író, Abdulrazak Gurnah kapja 2021-ben az irodalmi Nobel-díjat – jelentette be csütörtök délután egy órakor a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A 73 éves, Canterburyben élő író a kenti egyetem irodalom professzora. Angliába 1968-ban érkezett, akkor még tanulmányokat folytatni, azóta él a szigetországban.

Abdulrazak Gurnah a gyarmatosítás hatásainak és a menekültek sorsának kompromisszumok nélküli bemutatásáért részesül az elismerésben.

Legismertebb regénye az 1994-es Paradicsom, első három regénye pedig azzal foglalkozik különböző aspektusokból, milyen a friss menekültsors Nagy-Britanniában. Andres Olsson, a Nobel Bizottság elnöke Gurnah műveit így jellemezte:

Gurnah irodalmi univerzumában minden folyamatos mozgásban van, az emlékek, a nevek és a szereplők identitása is. Ennek az lehet az oka, hogy legfőbb tematikája, a menekültek sorsa egy soha véget nem érő történet. Gurnah könyvei ugyanolyan jelentősek, mint amikor huszonegy éves menekültként írni kezdett. 

Gurnah a bejelentés szerint a konyhában volt, amikor felhívták a hírrel, hogy ő nyert.

A tanzániai írónak eddig még magyarul nem jelent meg műve. 2020-ban az angol Bloomsbury kiadásában jelent meg Afterlives című regénye, melyért idén a politikai fikciós regényeknek járó Orwell-díjra jelölték.

BREAKING NEWS:
The 2021 #NobelPrize in Literature is awarded to the novelist Abdulrazak Gurnah “for his uncompromising and compassionate penetration of the effects of colonialism and the fate of the refugee in the gulf between cultures and continents.” pic.twitter.com/zw2LBQSJ4j

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2021

(Borítókép: Abdulrazak Gurnah 2006. április 6-án. Fotó: Leonardo Cendamo / Getty Images)

Rovatok