Index Vakbarát Hírportál

Kelemen Barnabás nagy sikerrel debütált a londoni Cadogan Hallban

2021. október 7., csütörtök 20:51

A brit-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából a Kossuth-díjas és számos brit kitüntetéssel rendelkező Kelemen Barnabás hegedűművész október 6-án először lépett fel a Royal Philharmonic zenekarral a Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében.

Az aradi vértanúk emléknapján tartott koncertet Dr. Kumin Ferenc nagykövet nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: bár a diplomáciai kapcsolatok százévesek, a magyar-brit együttműködés, egymás kölcsönös elismerése ennél sokkal régebbre nyúlik vissza és a teljes társadalmat átszövi.

Emlékeztetett arra, hogy a brit királyi család egy erdélyi magyar nemes, Rhédey Klaudia grófnő révén egyenes ági magyar felmenőkkel is rendelkezik.

A nagyszabású koncertet Liszt Ferenc Hamlet című szimfonikus költeménye nyitotta, ezután Kelemen Barnabás hegedűjátékával adta elő a zenekar Mozart 3. hegedűversenyét. A műsort Bartók Concerto zenekarra című műve zárta. A zenekart az észt Anu Tali, az új generáció egyik legkiemelkedőbb karmestere vezényelte.

A Royal Philharmonic Orchestra, Anu Tali és Kelemen Barnabás két vidéki koncertet is ad Nagy-Britanniában, október 7-én Readingben, október 8-án Coventryben lépnek fel.

Kelemen Barnabás hegedűművész briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit. A szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője néhány éve karmesterként is tevékenykedik.

(Borítókép: Bartha Botond / Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ)

Rovatok