Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját

2021. október 8., péntek 18:35

Mészáros Márta az első magyar filmes, akinek gazdag és az európai filmtörténetben is megkerülhetetlen életművét az európai Oscar-díjnak számító Felix-díjjal ismeri el az Európai Filmakadémia.

A világszerte elismert magyar rendező Európai Filmdíjának tiszteletére a Nemzeti Filmintézet a Filmión ingyenesen nézhetővé teszi hétfő estig Mészáros Márta Eltávozott nap című első mozifilmjét, amelyet Kovács Kati főszereplésével mutattak be 1968-ban.

A színészként is kiváló énekesnő mellett olyan legendás művészeket láthatunk fiatalkorukban, mint Horváth Teri, Szirtes Ádám, Kozák András és Agárdi Gábor.

Ingyen látható Mészáros Márta Szép leányok, ne sírjatok! című generációs története is. Az 1970-es kultfilmnek köszönhetően láthatjuk fénykorukban az Illés, a Metró, a Szíriusz, a Kex zenekarokat, illetve a beat és a Kádár-kor találkozását.

A szereplőgárda itt is lenyűgöző, a sugárzóan fiatal Zala Márk, Jarka Schallerová, Balázsovits Lajos, Blaskó Péter és Bujtor István mutatják meg, hogy is éltek a magyar fiatalok a hatvanas évek vége felé a legvidámabb barakkban.

Gratulálok az Európai Filmakadémia életműdíjához, és jó egészséget kívánok Mészáros Mártának! Nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film százhúsz éves jubileumát ünnepeljük. Mészáros Márta filmjei közül, amelyek a magyar és az egyetemes filmkincsben is kitüntetett helyet foglalnak el, tizenegy alkotás újulhatott meg a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program révén. Újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, amelyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

(Borítókép: Mészáros Márta 2017. október 16-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok