Index Vakbarát Hírportál

Először kapott hazai színház Design Management Díjat

2021. október 10., vasárnap 22:22

Idén 42. alkalommal adták át a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében a Magyar Formatervezési Díjakat. Az idei nyerteseket Harmati Hedvig textiltervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori iskolájának vezetője, a bírálóbizottság elnöke jelentette be, a Design Management Díjat a Radnóti Színház kapta.

A Magyar Formatervezési Tanács alapította Design Management Díj olyan szervezeteket ismer el, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

Idén a Radnóti Színház kapta a díjat, amivel ők az első hazai színház, akiket ezzel az elismeréssel méltattak.

A teátrum 2016-ban újította meg vizuális arculatát, amivel egy gyökeresen másfajta kommunikációs stratégia alapjait rakta le az intézmény akkori új vezetése. Az azóta is következetesen és tudatosan zajló fejlesztés mára már kiterjed a színház minden kommunikációs felületére 

– indokolja döntését a bizottság.

Egy színház esetében a siker rendkívül sok összetevőn múlik. A szakmai munkán, a társadalmi szerepvállaláson, az érzékenyítésen túl szerepet játszik benne többek között az intézmény arculata és a kommunikáció minősége is – egyszóval a mindennapi működésbe integrált designfókuszú szemlélet.

Számunkra a design egyfajta párbeszéd: a tartalom és a vizuális nyelvhasználat folyamatos diskurzusa, egymást kiegészítve. Nyelv és kiterjedés, egyfajta vizuális lenyomata annak, hogy mi ma a Radnóti. A designnak támogató szerepe van abban, hogy az előadásaink, az alkotó munkánk kiteljesedjen, kitűnjön

– nyilatkozta Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója.

A kortárs szemléletű és friss, ugyanakkor időtálló intézmény-arculat megjelenik a színház homlokzatán, weboldalán, sőt a színház életében kiemelkedő jelentőségű, a közönséggel való egész évados kapcsolattartást biztosító Radnóti Magazin vizuális világában és az egyéb szóróanyagokon is. A Radnóti Színház amellett, hogy ügyel a szakmai munka minőségére, az érzékenyítésre, az értékteremtésre, folyamatosan törekszik a közvetlen és személyes kapcsolattartásra is a közönséggel.

A Radnóti Színház jelenlegi formájában 1985 óta várja közönségét, és ma már az egyik legrangosabb színház Budapesten. 2016-ban Bálint Andrást Kováts Adél követte az igazgatói székben. Az igazgatóváltás új lendületet, tartalmi és formai megújulást is hozott magával, mindezt a színház meglévő értékeire támaszkodva, azokat szem előtt tartva. Az újrapozicionálás célja egy nyitott, a társadalmi kérdésekre érzékenyen reflektáló színház megvalósítása és a fiatal értelmiségi közönség korábbinál hatékonyabb megszólítása volt. Ennek egyik eleme a Radnóti Tesla Labor megnyitása is.

Rovatok