Index Vakbarát Hírportál

Tenki Réka és Nagy Zsolt egy tiltott szerelemben

2021. október 15., péntek 17:19

Molnár Ferenc A hattyú című drámájából forgat filmet Román Zsuzsa producer az Örkény Színház közreműködésével.

Száz éve írta Molnár Ferenc A hattyú című darabját, de első, Vígszínház-beli bemutatója óta semmit sem kopott a keserédes szerelmi történet a népszerűségéből, Molnár darabjainak varázsa pedig időtálló. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a darabot évről évre előszeretettel veszik fel a színházak repertoárjukba, szinte nincs olyan időszak, hogy valahol az országban ne lehessen megnézni Molnár szerelemről és osztálykülönbségekről szóló klasszikusát.

Az Örkény Színház 2018-ban mutatta be A hattyút többek között Tenki Réka, Nagy Zsolt, Csákányi Eszter és Mácsai Pál szereplésével. Most pedig a színházzal közösen Román Zsuzsa producer filmet forgatott az előadásból, amire a Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek közös produkciónak kiírt pályázatán nyertek támogatást – derül ki a Színház Online cikkéből. A tévéfilmet Polgár Csaba és Zilahy Tamás rendezik.

A darab története szerint a hajdani királyi család feje Beatrix szeretné ha újra hatalomhoz jutnának, ehhez pedig kiszagolja a lehetőséget; egy szem lányát szeretné férjhez adni a herceghez. Így vágyuk tárgyának megtestesítőjét vendégül hívják, ám a férfi minden iránt lelkes rajongást mutat, egyedül pont Alexandra nem vette le a lábáról. De az édesanya és a lány tervet eszelnek ki, ugyanis egy férfi figyelmét sokszor egy másik férfi figyelme tudja irányítani. Ezért Alexandra rámosolyog a házi tanítóra, és érdeklődést színlel, hogy érdeklődést generáljon a két férfiban.

Ártatlan kokettálásuk viszont egy rövid időre a legőszintébb és legszebb szerelembe fordul át az életben alázatos, de lelkében meg nem alkuvó tanár és a sorsa elől egy pillanatig lázadó finom hölgy között, ezzel csavarva a nézői szíveken.

A Filmhu oldalán Román Zsuzsa és Polgár Csaba nyilatkozott a tévéfilmről. A producertől kiderül, fontos szerepet játszott a készülő produkció kiválasztásánál, hogy a feldolgozandó darab magyar szerző műve legyen.

Molnár Ferenc nagyon közel áll a szívemhez, még az egyetemi szakdolgozatomat is róla írtam. A hattyú igazi mesterkomédia, nagyon humoros, szellemes, szenvedélyes szöveg, ráadásul nem a nagyon sokat játszott Molnár-darabok közé tartozik.

A rendező szerint a történet máig érvényes, nem az számít, hogy mikor írták, hanem az üzenete:

A hattyút 1920-ban írta Molnár Ferenc, de szerintem ma sem alakulna másképp, ha egy matektanár beleszeretne egy társadalmilag magasan felette álló nőbe. Hisznek a szerelemben, de szembesülniük kell a realitással. Vannak tündérmesék, de az igazság mégis az, hogy ha valaki ott van a felső tízezerben, akkor nagyon nehezen jön össze egy tanárral. De legalábbis megkérdőjelezi a döntését néhány családtagja.

A darab eredeti szövegéhez a forgatókönyvben is ragaszkodtak, de a játékidő miatt rövidíteni kellett rajta, Polgár Csaba, és az előadás dramaturgja, Szabó-Székely Ármin és Zilahy Tamás kerekítették le. A forgatás kezdetét a pandémia miatt többször el kellett halasztani, végül idén júniusban tudtak nekiállni a felvételeknek.

(Borítókép: Tenki Réka, Mácsai Pál, és Nagy Zsolt Molnár Ferenc A hattyú c. darabjának fotóspróbáján a budapesti Örkény Színházban 2018. március 23-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI / MTVA)

Rovatok