Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a koloratúra magyar származású királynője

2021. október 19., kedd 12:50 | aznap frissítve

74 éves korában hirtelen érte a halál Zürichben a világhírű énekesnőt, Edita Gruberovát – jelentette be a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management.

Az édesanyja révén magyar, apai ágon német származású Edita Gruberová 1946-ban született az akkor már Szlovákiához tartozó Récsén. A Pozsonyi Konzervatóriumban Medve Mária növendékeként kezdte, majd a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, és ugyancsak a koronázóvárosban debütált 1968-ban A sevillai borbélyban.

Minthogy Csehszlovákiát ekkoriban vasfüggöny választotta el a nyugati világtól, tanára  titokban szervezett számára meghallgatást a Bécsi Állami Operaházban, ahova azonnal fel is vették.

Minden bizonnyal ez is szerepet játszhatott döntésében, hogy kivándorol. Az ezt követő években azután felkérték, hogy énekeljen a földkerekség minden fontosabb operaházában. 

A világ valaha élt legnagyobb koloratúrszoprán énekesnőjévé vált, világszerte ünnepelt előadóművész lett, általa vált a bel canto stílus újra népszerűvé. Olyan sztárja volt a világ operaszínpadainak, mint a maga idejében Maria Callas vagy Pavarotti. A magas hangokat olyan erővel és annyira hosszan volt képes kitartani, mint senki más. Közönsége a „koloratúra királynője” és a „szlovák fülemüle” neveket ragasztotta rá. 

Több mint 50 éves karrierrel a háta mögött 2019-ben éppen Budapesten volt a búcsúelőadása a Lammermoori Lucia címszerepében, és most a világot jelentő deszkák után magától a világtól is elbúcsúzott. 

Rovatok