Index Vakbarát Hírportál

A női szentek manapság fürdőkádban ülnek

2021. október 23., szombat 14:21

Vettünk egy mély levegőt... Nem, ez a podcast nem így indult. Kezdjük újra...

Meghívtuk Halász Ritát, a Mély levegő című könyv szerzőjét, legyen az Index kultúra rovatának vendége, és az arútluK című podcastműsorban beszélgessünk arról, hogy írt egy könyvet, siker lett, film is készül belőle, és a regénnyel idén elnyerte a Margó-díjat is. Ezt csak azok kapják, akik abban az évben a legjobb első prózakötettel jelennek meg az irodalom színpadán. 

Katt a lejátszó gombra, máris indul a beszélgetés!

Halász Rita eredetileg művészettörténész, ám regénye, a Mély levegő nem kapcsolódik választott hivatásához. A regényben olyan történettel szembesít bennünket, amelyről sok családban nem beszélnek, mások viszont üvöltenek miatta, menekülnek, keresik a kiutat.

És ha már azt hinnénk, hogy egy bántalmazott kapcsolatból van kiút, az áldozat a történet végén elautózik a boldogság felé, akkor derül ki igazán, hogy a történet csak most kezdődik. Erről bővebben az Index kritikájában is olvashatnak.

Ám a mostani beszélgetésből az is kiderül, hogy Halász Rita nem éppen pihenéssel tölti napjait regényének sikereit követően. Fejében már új történet motoszkál, amolyan velünk élő abszurd. Vagyis a valóság. Olyan, amelyből kiderül,

Az arútluK podcast előző adásában Odegnál Róbert grafikusssal, filmrendezővel beszélgettünk Sámán című projektjéről. 

Az arútluK korábbi beszélgetései: Bányai Kelemen Barna elmondja, milyen is Csernus doki. Polyák Lillával a musicalről elmélkedtünk, a leendő Kabos Gyulával, a pályakezdő színészek nehézségeiről vagy arról, hogy Puskás Tamás szerint miért pótkávé az online színház, és Grecsó Krisztián miért tért vissza a lírához, amelyet el sem hagyott. De azt is megtudhatja, milyen írók kerültek a magyar írókat összegyűjtő kötetbe, és hogy a zeneiparban túl magas az áfateher. Takács Katalin mindig mosolyog, Nagy-Kálózy Eszter is visel néha páncélt, és hogy milyennek látta Mécs Mónika producer Enyedi Ildikó legújabb filmjét. Vagy azt, hogyan készül Széll Tamás a Bocuse d'Or döntőjére.

Rovatok