Index Vakbarát Hírportál

Tíz díjat nyert Torontóban a Post Mortem

2021. október 24., vasárnap 12:49

Bergendy Péter Post Mortem című alkotása tíz díjat nyert a világ egyik legnevesebb horror-, sci-fi-, akció- és kultfilmfesztiválján, a 15. Toronto After Dark Filmfesztiválon, ahol zsűri helyett a közönség voksol – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Filmintézet.

Bergendy Péter alkotása kapta a legtöbb díjat a fesztiválon:

díjait. A filmfesztiválon kizárólag a nézők szavazatai alapján döntöttek a győztesekről.

Bergendy filmje eddig 28 külföldi fesztiválon szerepelt szerte a világon – 18-on a fő versenyprogramban –, és összesen 23 díjat kapott.

A négy Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett Post Mortem Magyarország hivatalos nevezettje a 2022-es Oscar-verseny nemzetközi film kategóriájában.

A Post Mortem az október végi írországi és spanyolországi fesztiválok után legközelebb a 19. Ravenna Nightmare Filmfesztivál hivatalos nemzetközi versenyprogramjában szerepel november 5-én Olaszországban.

Az első világháború és a spanyolnáthajárvány pusztítása után, 1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

Bergendy Péter állandó hangmérnöke, Balázs Gábor a speciális hangeffektusokhoz, hangdesignhoz számos igazi állathangot használt fel, köztük teve, medve, szamár, fóka, rozmár és orangután hangjait, a túlvilági hangok emberi kiegészítéseit pedig elsősorban Hellebrandt Gábor kreatív producer „hörögte fel”, de Anger Zsolt, Hámori Gabriella és Nagy Mari hangja is hallható a sikoltozások és természetfeletti hangok között.

A képekért Nagy András, a vágásért Király István felelt, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János, a speciális maszkokat Hámori Dániel tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte, a vizuális trükkök készítését Benyó Zoltán irányította.

A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája.

Rovatok