Index Vakbarát Hírportál

Száz darab Gerhard Richter mű kerül a Berlini Nemzeti Galériába

2021. november 8., hétfő 20:15

Gerhard Richter 100 művét kapja meg a Berlini Nemzeti Galéria, az erről szóló hosszú távú kölcsönszerződést hétfőn írta alá a Gerhard Richter Művészeti Alapítvány és a Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány (SPK). 

A megállapodás értelmében a festő műveit Berlinben, az Új Nemzeti Galériában fogják bemutatni, majd később a 20. Század Berlini Múzeumába (Museum des 20. Jahrhunderts) kerülnek. A még épülőfélben lévő intézményben emeletén kap helyet a Gerhard Richternek szentelt terem.

A 100 alkotásból álló gyűjtemény hatalmas érték, mivel Gerhard Richter alkotásai a legkeresettebb művek közé tartoznak, ezt tovább emelte az a tény, hogy 88 éves német festőművész a közelmúltban jelentette be, hogy hamarosan visszavonul.

A Berlini Nemzeti Galériához kerülő művek közül a legismertebb a Birkenau című négyrészes ciklus, egy vitatott 2014-es absztrakt sorozat, amelyet a művész eredetileg a koncentrációs tábor egykori foglyai által titokban készített fekete-fehér fotók alapján festett, majd úgy átfestett, hogy már nem is ismerhető fel az eredeti motívum, a holokauszt témája.

A hétfőn aláírt szerződés része a Drezdai Szász Állami Műgyűjteményekkel (SKD) való együttműködés is. Itt őrzik Richter műveinek archívumát.

Az  Index  beszámolt róla, hogy a világhírű festőművész alkotásai közül több is megtekinthető Magyar Nemzeti Galéria egészen november 14-ig, a kiállítás a Valós látszat nevet kapta.

(via MTI)

Rovatok