Index Vakbarát Hírportál

A Szörny Rt. fekete-fehér némafilmben tér vissza

2021. november 14., vasárnap 06:32

A Pixar rövid némafilmet készített húszéves animációjuk tiszteletére.

Ha nosztalgiázna, de épp nincs másfél órája megnézni az idén húszéves Szörny Rt. című animációs filmet, elég csak négy percet feláldozni a kávészünetből. Ugyanis Pixar összedobott egy fekete-fehér néma rövidfilmet, amiben összefoglalják egyik legsikeresebb és mai napig töretlen népszerűségnek örvendő meséjüket.

A Szörny Rt. a Walt Disney Pictures és a Pixar Animation Studios egyik legsikeresebb közös gyermeke, aminek egyszerű oka van. Egy teljes generáció nőtt fel Iszony City két legszórakoztatóbb szörnyét nézve, akik megreformálták Iszony City energiaellátását. Történetükkel minden gyerek tudott azonosulni, hiszen a „sötétben félős” korszakon a legtöbben átesnek. Így mikor lámpaoltás után különböző szörnyek másznak elő a gardróbszekrényből, hogy a kétségbeesett sikoltásokat raktározzák el energiaként, az érzés – bár gyermeki – mégis kollektív félelemre épül.

A mese a felnőttek körében is bizonyított, hiszen Pixar-tulajdonság, hogy animációik humora többrétegű. Egyszerre szórakoztatja a legfiatalabbakat és az idősebbeket. Mike és Sullivan, illetve Boo, a bátor kislány története négy percben is mosolyt csal a Szörny Rt. kedvelőinek arcára.

Rovatok