Index Vakbarát Hírportál

Törőcsik Mari után lett a Nemzet Művésze Reviczky Gábor

2021. november 14., vasárnap 13:44

A Nemzet Művésze díj objektívebb a Nemzet Színésze díjnál, mert a jelölőbizottságon belül különböző tagozatok képviseltetik magukat, és azok mindegyikének meg kell felelni, tehát nemcsak a színházi embereknek, de az építészeknek, népművészeknek, zenészeknek is – mondta Reviczky Gábor az Inforádiónak. A színművész végtelenül megtisztelőnek tartja, hogy rá gondoltak, és az, hogy épp Törőcsik Mari után kapja ezt a díjat, különös fénybe helyezi az elismerést. Ugyanakkor hozzátette, hogy sem Törőcsik Marihoz, sem a korábbi díjazottakhoz nem méri magát.

Az életút, amelyet Törőcsik Mária befutott, egészen elképesztő. Elképesztő színésznő, sajnos csak volt.

Reviczky Gábor együtt játszott Kornis Mihály Kozma című darabjában Törőcsik Marival, mely egy pártüdülő strandján játszódik, és mindkét felvonásban együtt voltak a színpadon. De más helyzetekben is találkoztak, illetve forgattak is együtt.

Csodálatos, sugárzó színésznő volt. Szinte azt is mondhatom: pótolhatatlan. Ilyen kisugárzású színésznő nincs manapság

– mondta Reviczky Gábor, aki szerint Törőcsik Maritól hozzáállást lehetett tanulni.

Teljes odaadással működött az első pillanattól kezdve, ahogy a próbák megkezdődtek. Ez az, ami nagyon fontos. Mert tudniillik a színész úgy működik, hogy akkor pozitív a kisugárzása – akkor is, ha negatív szerepet játszik –, ha a kezdetektől fogva teljes erőbedobással dolgozik.

Ha ugyanis az ember nem így áll hozzá, sokkal nehezebben rögzül a szöveg, nehezebb a kötődés az elképzelt szituációkhoz. Akaratra, odaadásra van szükség a színművész szerint.

Reviczky színésszé válásának felidézésével kapcsolatban elmondta: már hetedikes korában megérezte, hogy erre a pályára való, amikor egy mesedarabban játszott a ballagó nyolcadikosoknak. Egyik társával Tudákos Ákosként és Okos Domokosként akkora sikerük volt, hogy amikor végeztek, bementek az öltözőbe, a többiek meg rohantak utánuk, hogy menjenek vissza, mert még mindig tapsolnak. Életében többet nem is fordult elő, hogy még a darab vége előtt ekkora sikere legyen.

Reviczky az interjúban arról is beszélt, hogy

a színész, ha egy korty alkohol iszik, bűntudata lesz, és összevissza bakizik,

ezért ezzel nagyon kell vigyázni. Ő csak egyszer ivott alkoholt pályafutása alatt. Más viszont az, amikor alkoholistát kell játszani. Dosztojevszkij Ördögök című darabjában például Lebjadkin kapitány állandóan részeg, ennek eljátszásakor sokat ivott, méghozzá vodkákat, de nem bakizott, hiszen akkor ezt a szerep kívánta meg. Egy másik alkalommal viszont a Nemzeti Színházban az egyik előadás második felvonása előtt sört kellett innia, és annak dacára, hogy alkoholmentes sört fogyasztott, a szervezete úgy reagált, mintha valódi sört ivott volna, bűntudata volt, és összevissza kezdett el beszélni.

Reviczky Gábor arra a kérdésre, miként viszonyul a róla írt kritikákhoz, elmondta, nem a kritikusoknak hisz, hanem a közönségnek. Neki egy kritikus ne magyarázza el, hogy miről kellett volna szólnia a szerepnek.

A Nemzet Művésze díj Bizottság idén az elismerést

Rovatok