Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Bitó László

2021. november 15., hétfő 11:36

87 éves korában meghalt Bitó László – írja a HVG.

Bitó László eredetileg orvosnak készült, nevéhez fűződik a 2002-ben az Év Gyógyszerének választott Xalatan, amely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi. Tudományos munkássága mellett íróként is jelentős életművet hagyott hátra.

Az író és kutatóorvos az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjét, majd a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait.

A 90-es évekig az Egyesült Államokban élt, majd hazatelepült szülővárosába, Budapestre, visszavonult a tudományos kutatástól, nagyobb teret engedve írói tevékenységének. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje elismerést. Publicisztikái, esszéi rendszeresen jelentek meg a hazai sajtóban.

Első két kötete 1956-os élményeit dolgozta fel. Jelentős sikert először az Ábrahám és Izsák című bibliai regénye hozott számára, amelyet több nyelvre lefordítottak, illetve Budapesten színpadra is állítottak.

(Borítókép: Bitó László 2012. március 1-jén. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok