Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbítják a Gerhard Richter kiállítást

2021. november 17., szerda 08:36

Aki lemaradt, még szerencsére nem marad ki automatikusan, ugyanis a tárlat további két héttel hosszabbodott. A leghíresebb kortárs német festő kiállítása november végéig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.

A „nagy sikerre való tekintettel” egy olyan mondatkezdés, ami elmehetne egy jól irányzott marketingfogásnak, esetünkben mégis igaz. Eredetileg november 14-ig várta a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Gerhard Richter kiállítása, viszont ezt az intézmény további két hétre meghosszabbította. A Valós látszat című tárlat esetében maximálisan elhisszük, hogy a nagy siker és érdeklődés indokolta a döntést, és bátran mondhatjuk, hogy hiba lenne kihagyni.

Richter nemcsak egyike a még ma is élő nagy festőknek, valóban az egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb alkotó, akinek munkái olyan széles spektrumon mozognak, mintha nem is egy alkotótól származnának a művek. Hiába kötődik nevéhez több külön technika, sosem ragadt le egyiknél sem, mindig új formákban kísérletezve próbálta elmesélni az őt foglalkoztató kérdéseket.

A Valós látszat nem retrospektív kiállítás, Bódi Kinga kurátor arra törekedett, hogy a művész életművének meghatározó korszakainak kiemelkedő alkotásait ismerhesse meg a magyar közönség. A valóság és a látszat közötti homályos határvonalon sétálva találkozhatunk a német képzőművész fotórealisztikus festményeivel, lírai absztrakcióival, portréival, színmintaskáláival és művészettörténeti reflexióval is.

Rovatok