Index Vakbarát Hírportál

Kulturális intézmények működése vált bizonytalanná a járvány miatt

2021. november 20., szombat 09:29

Bemutatták a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program terveit Javier Valdivielso Odriozolának, az Európai Kulturális Intézetek Magyarországi Hálózata (EUNIC) magyarországi kirendeltségvezetőjének, a Cervantes Intézet igazgatójának. 

A szakember a VEOL Veszprém megyei hírportálnak elmondta, hogy az általa képviselt szervezetnek nagyon fontos a kulturális főváros projekt, mert lehetőséget ad arra, hogy népszerűsítsék és több emberhez juttassák el az európai értékeket. 

Az a véleményem, hogy időben kezdték meg a felkészülést a 2023-as kulturális évadra, és a szervezők pontos ütemtervet dolgoztak ki, ami nagyban segíti a program sikerét, ahogyan az is, hogy időben megalakult az a csapat, amely teljes munkaidőben a szervezéssel foglalkozik

– mondta a kirendeltségvezető, hozzátéve, hogy úgy látja, jelentős pénzügyi támogatást kap a veszprémi program, ami lehetővé teszi az elképzelések megvalósítását.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány a teljes kulturális ágazatot nehéz helyzetbe hozta, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte.

Sok kulturális intézmény költségvetése bizonytalanná vált,

mert az egyes államok többnyire az oktatásnak és az egészségügynek biztosítottak forrásokat. Nagy kihívás volt valamennyi intézetnek, hogy egyik napról a másikra átalakítsa a működését, és csak online programokat kínáljon, és a mostani helyzetben mindkét móddal, tehát jelenléti rendezvényekkel és az online eseményekkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Rovatok