Index Vakbarát Hírportál

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

2021. november 29., hétfő 16:13

A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátják – derült ki Kásler Miklós és Maja Gojkovic szerb miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján. Az emberi erőforrások miniszter hétfőn fogadta hivatalában a miniszterelnök-helyettest. 

A találkozó keretében egy nagyon intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok különböző területeiről, amelynek keretében egy kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális megállapodást írtunk alá az Emberi Erőforrások Minisztériumában

– ismertette. Kásler Miklós kiemelte: Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára.

Érintettük az elindított Hunyadi János-sorozatot, és Maja Gojkovic felajánlotta, hogy a belgrádi-nándorfehérvári vár falainál is készülhetnek jelenetek

– tette hozzá a miniszter.

A magyar tárcavezető szerint szó esett előadóművészeti kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről is. Kifejtette, hogy lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására.

Beszéltünk arról, miként tudjuk ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János mellszobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak

– sorolta Kásler Miklós, hozzátéve: egyeztettek az Újvidéken január 13-án nyíló Európa Kulturális Fővárosa programsorozatról is. 

Maja Gojkovic hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, és számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből.

A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket jelenleg másoljuk és hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátjuk

– mondta. 

Hogy pontosan milyen filmekről van szó, azt egyelőre nem közölték. Könnyen lehet azonban, hogy a második világháború előtt vagy alatt készült filmhíradós tudósításokról lehet szó, mivel ezekből az anyagokból a világégés miatt rengeteg elveszett Magyarországon. 

(via MTI)

Rovatok