Index Vakbarát Hírportál

Eltemették Csűrös Karolát

2021. december 8., szerda 07:12

Kedden eltemették Csűrös Karolát. A 86. életévében meghalt színésznőtől a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában vettek végső búcsút.

A színésznőt férje, Horváth Ádám rendező mellett helyezték végső nyugalomra. A gyászbeszéd elmondására eredetileg legjobb barátnőjét, Pásztor Erzsit szerették volna felkérni, de ő nem vett részt a búcsúztatón.

A színésznő később megy ki a sírhoz elbúcsúzni barátjától. Pásztor Erzsi elmondta, hogy Csűrös Karola a halála előtt már nagyon rosszul érezte magát, mivel nem tudta feldolgozni férje halálát.

Horváth Ádám rendező, aki több mint ötven évet töltött együtt feleségével, 2019-ben hunyt el.

A szertartáson jelen volt mások mellett Nemcsák Károly, Trokán Péter, Szirtes Tamás és Tóth Enikő is. A búcsúbeszédet Szirtes Tamás mondta el, aki első találkozásukról beszélt. Ekkor, 1966-ban Csűrös Karola beugrós színész, Szirtes pedig segédrendező volt a Madách Színházban. Ezt követően Nemcsák Károly Juhász Gyula Consolatio című versét szavalta el – írja a Blikk.

Csűrös Karola 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A diploma után a Győri Kisfaludy Színházba szerződött, 1962-től volt a budapesti Madách Színház művésznője, ahol számos, főleg karakterszerepet játszott. Különösen emlékezetes marad a mulatságos Higa Jiga kisasszony szerepében John Patrick Teaház az augusztusi holdhoz című vígjátékában, melyben a Madách Kamara színpadán (a mai Örkény Színház elődjében) láthatta a közönség Mácsai Pál, Györgyi Anna és Székhelyi József oldalán.

Számos filmben és tévéfilmben is játszott, köztük talán a legemlékezetesebb Herskó János 1960-as kultikus vígjátékában, a Két emelet boldogságban Korbusz Jánosné szerepe Szabó Gyula oldalán. Munkásságát 1993-ban Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal jutalmazták, 2001-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét is kiérdemelte, 2006-ban pedig érdemes művész lett.

Legismertebb szerepe a férje, Horváth Ádám által rendezett Szomszédok teleregény bölcs, kiegyensúlyozott keramikusa, Etus volt.

Rovatok