Index Vakbarát Hírportál

Mozgóképen Budapest világháború és a Szabadságharc miatt lerombolt épületei

2021. december 10., péntek 06:20

Mozgóképen keltik életre Budapest második világháborúban vagy az 1956-os szabadságharcban megsérült, majd lebontott épületeit – közölte az Animatiqua stúdió, amely ezúttal is a Fortepan archívum gyűjteményéből alakította mozgóképpé a fotókat.

A felvételeken – amelyeken ezúttal több figyelem jutott a főváros lakóira – többek között a régi Nemzeti Színház épülete, a hömpölygő Duna, az Erzsébet hídon haladó villamos és a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja is megelevenedik.

Budapesten sok épület tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 után »szovjetizációval« összefüggő politikai koncepciók áldozataként

– mondja Sólymos Sándor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténésze, aki megemlítette a régi Nemzeti Színház épületét, amely helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek a kialakítását a metróépítéssel magyaráztak, pedig a szovjet rezsim útjában volt.

Az Eltűnt Budapest 3. részének elkészítése csaknem 600 órát vett igénybe, nagyjából harminc képet dolgoztak fel hozzá, olykor 3D technológiával.

(MTI)

Rovatok