Index Vakbarát Hírportál

Posztumusz kap rangos díjat Póka Egon

2021. december 17., péntek 10:41

Tizenegy zenetanár és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadása 2021. december 17-én lesz – írja az Indexhez eljuttatott közleményében a szerzői jogvédő iroda.

Az Artisjus olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan tanárokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zenei oktatásban.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

Előadói díjak – könnyűzene:

Előadói díjak – komolyzene:

Zenetanári díjak – könnyűzene:

Zenetanári díjak – komolyzene:

(Borítókép: Póka Egon. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok