Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi túladagolás: ebben a reklámban a nagyi a kapitány

2021. december 17., péntek 06:20

Ha egy reklámfilm főszereplőjével kapcsolatban nem az a legfontosabb kérdés, hogy mit fogyasztott, hanem hogy mit nem, még nem jelenti azt, hogy ez a reklámfilm a fogyasztásról szól. A Tesco angliai karácsonyi filmjének történetét nehezen lehetne leírni véletlen-generátor segítsége nélkül, de egy biztos: a bulihangulat megvan egy olyan korban, ahol a társas szórakozásnak ez a formája esik a legtávolabb az életünktől. Sajnos.

A járvánnyal járó elmagányosodás, a különböző távolságtartás, lezárás, elzárás, bekaranténozódás szintje Angliában valószínűleg súlyosabb, mint nálunk. Ezt talán a Tesco idei karácsonyi filmje bizonyítja a legerősebben, mert a szokásos karácsonyi-reklám szinte kötelező kelléke, a sötétbe burkolózó intim családi együttlét ebből a reklámfilmből teljesen hiányzik.

Helyette van viszont számtalan giga-mega nagy parti, bevásárlási hiszti, lövöldözés, gyújtogatás, ezer emeletre feltörekvő Tesco házhoz szállítás, utcai terrorkórus, ordító nyugdíjas milliárdos, karantént kockáztató, de végül a határon bejutó oltott Télapó, és persze rengeteg hó, amin nagyi átviharzik a legdurvábban coolság-faktor romboló elektromos robogóján.

És ennek a hatalmas káosztablónak a végén megérkezik a lánya családjához egy áfonyaszósszal.

Épületes alkotás. Az egésznek mégis erős hangulatot ad a Queen 'Don't Stop Me' című száma, és megkapjuk azt az atmoszférát, amilyen London belvárosa lehetne Covid-19 nélkül.

És persze ami igazán vicces, hogy az angol oltatlanok megtámadták a filmet, és követelték a betiltását, mivel a beoltott és igazolvánnyal rendelkező Télapó diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva. A filmet nem tiltották be ugyan, de az elég valószínű, hogy Angliában többen fogyasztották ugyanazt, mint amit a nagyi.

(Borítókép: This Christmas, Nothing's Stopping Us l Tesco #NothingsStoppingUs)

 

Rovatok