Index Vakbarát Hírportál

A legjobb idei mémek járványról, politikáról, balesetekről és szakításokról szóltak

2021. december 28., kedd 20:58 | aznap frissítve

Szinte nem túlzunk, amikor azt írjuk, hogy 2021-ben hetente megjelent egy-egy új mém, ami emberek százezrei nevettek fel. Volt itt minden: celebbotrányokból, kereskedelmi bakikból és persze covidos poénokból is inspirálódott a mémgyár. Ebben a cikkben hét, a Twitteren népszerű mémet gyűjtöttünk egy csokorba.

A didergő Bernie Sanders 

Joe Biden januári elnöki beiktatásán lőtt legemlékezetesebb fotó nem magát az elnököt, hanem Bernie Sanderst, Vermont szenátorát ábrázolja, amint kesztyűben, nagykabátban és maszkban, összekulcsolt végtagokkal, látszólag tök unottan didereg a kamera előtt. A jól elkapott pillanatból több ezer photoshop született, az egykori demokrata elnökjelöl fotója pedig történelmi pillanatok, filmjelenetek és híres festmények szereplője lett. Persze csak képletesen...

1) Ki hitte volna, hogy Bernie Sanders megjárta Dél-Koreát?

2) Sőt, még a Trónok harcában is szerepelt. Fázni biztos nem fázott...

3) Fülöp hercegtől már nem kell tartania...

4) Barátok közt, az öreglányok hölgykoszorújában.

5) You can't sit with us!

Március 2020 / március 2021

Mi tagadás, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mémek valóságos közönségkedvencek; igaz, a March 2020/March 2021 nevű mémek inkább a pandémiára, és a mentális összezuhanásra, mintsem magára a járványra reflektáltak. Egy év alatt beletörődtünk az új életünkbe, ami magán viseli a járvány hatásait, mint  az állandó bezártság, a visszafogott mulatozás, az anyagi nehézségek vagy maga a betegség.

1) Bébi Yoda kicsit megroggyant...

 2) Home office egy évvel később. 

3) Már szegény Harry Potter sem bírja sokáig idegekkel...

 4) Kinek a kondi, kinek a légkondi...

5) A szociális szorongás netovábbja. 

A Szuezi-csatorna réme

A 400 méter hosszú Ever Given nevű teherszállító hajó márciusban fordult keresztbe a szűk csatornában, és torlaszolta el az egész átjárót – majdnem egy hétig. Eleinte arról volt szó, hogy a hajó kiszabadítása, és a vízi forgalom újraindulása hetekig elhúzódhat, végül a vártnál hamarabb megoldódott a probléma. Hiába intett búcsút a csatorna a gigantikus járműnek, a szokatlan „baleset” láttán az internetet ellepték a mémek. A vicces posztok valódi motivációs metaforává váltak: ilyen az, amikor a legtöbbet próbáljuk kihozni egy szituációból még úgy is, hogy nem sok esélyt látunk a sikerre.

1) Én, ahogy próbálom elérni a célomat.

2) Egy kis séta mindent megold. Talán. 

 3) Ez azokhoz szól, akik naponta százasával kapják az e-maileket.

4) Amikor megpróbálod magad túltenni a 2020-as éven.

 5) Amikor fogytán a motivációd...

Bukott tervek és a delta-variáns

Augusztusban „covidos” mém borzolta a kedélyeket, és javította a kedélyállapotát annak, aki fogékony volt a fekete humorra: az „őszi terveim vs. delta-variáns” posztok az év leghumorosabb fotóösszeállításait eredményezték. A Twitteren népszerű mémet az ősszel pusztító delta-variáns ihlette. Az őszi terveket szabotáló vírusváltozatot amolyan huncut rosszfiúként ábrázolták, aki mindenáron keresztbe akart tenni az embereknek. 

1) Az Ever Given bénázása több mémet is eredményezett.

2) Lustálkodni a járvány alatt is remekül lehet. 

3) Minden nagymama ruhásszekrényében ott lapul egy ilyen doboz.

4) Rossz világítás: a sminkmesterek rémálma.

5) És persze van, aki már a „téli terveim vs. omikron-variáns" verzión gondolkodik...

Ne érdekeljen, hogy mi van a vakcinában...

2021 legmegosztóbb témája a vakcina: az oltáspártiak és az oltásellenesek között kitört vita nemcsak feszültséget, de remek mémeket is szült. Az oltáspártiak úgy próbálták rávenni az oltáselleneseket arra, hogy beadassák a szérumot, hogy szöveges példákon keresztül megmutatták, mik azok a dolgok, amik valójában veszélyt jelentenek azokra (is), akik tartanak az oltóanyag összetevőitől. 

1) Ha nyitott ajtónál alszol, ne aggódj, mi van a vakcinában!

2) Ha ittál a forró kocsiban punnyadó ásványvízből, ne aggódj, mi van a vakcinában! 

3) Ha ilyen mezt viseltél a tornaórán, ne aggódj, mi van a vakcinában!

4) Ha papucs nélkül tusolsz a koliban, ne aggódj, mi van a vakcinában!

 5) Ha ilyen ebédet kaptál a menzán, ne aggódj, mi van a vakcinában!

Kim Kardashian a Met-Gálán

Kim Kardashian rajongói tudják, hogy a celeb remek divatérzékkel lett megáldva, ugyanakkor előszeretettel borzolja a kedélyeket (családi vonás...) A Kardashian-klán tagjai már több Met-gálán is részt vettek, hiszen tökéletesen ráéreznek az esemény lényegére. Nem volt ez másképp idén sem: Kim Kardashian egy fekete Balenciaga összeállításban jelent meg, amely tetőtől talpig fedte a testét és arcát. A furcsán hátborzongató szett persze egyből szemet szúrt a közösségi média felhasználóinak.

1) Dementor Kardashian.

2) Én és a szorongásom, amikor bulizni megyünk.

3) Ez vajon melyik Pokémon?

 4) Látszik a családi vonás, nemde?

5) Ez bizony valódi amerikai horrorsztori... 

Taylor Swift és Jake Gyllenhaal 

Nemrég jelent meg az énekesnő szakítós dala, az All Too Well kibővített, 10 perces verziója. A rajongók számára ez csak egy dolgot jelenthet: Jake Gyllenhaal – akiről a pletykák szerint a dal szól – ismét elsőszámú közellenség. Taylor Swift a dalhoz egy szívszorító kisfilmet készített Dylan O'Brien és Sadie Sink főszereplésével. Gyllenhaal pedig egy darabig biztos nem merészkedik fel a közösségi médiára...

1) Jake Gyllenhaal barátnője, miután látta a klipet.

2) Tudtam, hogy Jake Gyllenhaal túl jól játssza a gonosz szerepét.

3) Viszlát!

4) Nincs kegyelem.

 5) Mind a tizenegy „nem tetsziket" Jake Gyllenhaal nyomta.

(Borítókép:  Joe Biden amerikai elnök beiktatási ünnepségén készült kép Bernie Sanders vermonti szenátorról Washingtonban  2021. január 20-án . Fotó:  Brendan SMIALOWSKI / AFP)

Rovatok