Index Vakbarát Hírportál

Grecsó Krisztián Verája a Thália Színházban vendégeskedik

2022. január 1., szombat 13:40

A Kőszegi Várszínház Vera című produkciója 2022 januárjában a budapesti Thália Színház Arizona Stúdiójában látható. Az egyszemélyes előadás Grecsó Krisztián Libri irodalmi közönségdíjas regénye alapján készült. Grisnik Petra írta színpadra, ő is játssza a Verát. Az előadást Göttinger Pál rendezte, díszlettervezője Trifusz Péter.

Grecsó Krisztián író saját személyiségéből építette fel Vera című könyvének főhősét. A karakterbe beleépítette saját hajlamát a szorongásra, szeretetéhségét és túlzott maximalizmusát. A könyvbe ágyazott önvallomást az olvasók Libri irodalmi közönségdíjjal köszönték meg, a mű pedig fiatal kora ellenére máris megélt egy színpadi adaptációt, amit Grisnik Petra dolgozott színpadra, ő is játssza. A darabot Göttinger Pál rendezte, Trifusz Péter pedig díszlettervével egészítette ki a víziót.

A januárban a Thália Színházban vendégeskedő előadás eredetileg a Kőszegi Várszínház produkciója, amit maga az író is látott és véleményezett:

Az ő Verájuk nagyon ismeri és szereti az én Verámat. Ahogy azt kell. Beleszeretsz egy regénybe, és megeszed reggelire. A Grisnik Göttinger Vera szerelemgyerek, továbbgondolás, szabadság, élet.

A Kőszegi Várszínház vezetése tavaly, a pandémia első hullámának idején kérte föl Grisnik Petrát a Vera egyszemélyes színpadi változatának elkészítésére. A színésznő könnyen tudott azonosulni a szereppel, elmondása szerint a regény olvasása közben saját gyerekkori élményei törtek fel benne.

Megtaláltam Verával a lelki kapcsolatot, és ez elég bátorságot adott ahhoz, hogy elvállaljam a szerepet és a szöveg magamra formálását is. A szerkezet két fő pillére: a szerelem mint új érzés felfedezése, és a „ki vagyok én, ki az én családom” megismerése. Azt ugyanakkor végig lebegtetem, hogy én a kamaszlányt játszom-e, vagy a felnőtt Verát, aki felidézi a gyerekkorát. A nézőre van bízva, hogyan rakja össze a mozaikokat. Számomra külön öröm, hogy a Tháliában léphetek fel az előadással, korábban nagyon szerettem a Thália társulatával dolgozni, vagy akár csak bemenni oda.

– meséli Grisnik Petra, aki szabad kezet kapott Grecsó Krisztiántól a mű átdolgozásához.

A kőszegi bemutató után idén az Ördögkatlan Fesztiválra, a Kultkikötőbe, a Magvető Caféba és a Fishing on Orfű rendezvényére is meghívták a Verát.

Fontosnak tartom, hogy a szabadtéri színházak saját produkciói ne csak egynyáriak legyenek, hanem megmutathassuk azokat máskor és máshol is. A Kőszegi Várszínház a Thália Színháztól kapott lehetőséget – köszönet érte –, hogy 2022 januárjában Budapesten játszhassuk a Vera című kamaradarabunkat, Grisnik Petra egyszemélyes előadását

- emeli ki Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója.

A Vera című előadás 2022 januárjában és februárban is két alkalommal látható a Thália Színház Arizona Stúdiójában.

Rovatok