Index Vakbarát Hírportál

Nyolc pályázatot hirdetett a Mank fiatal művészek számára

2022. január 3., hétfő 06:22

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (Mank) idén is meghirdette pályázatait fiatal művészek számára.

Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíj az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész jelentkezhet, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni. A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra pedig a negyven év alatti kutatók pályázhatnak. A Pécsi József fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére alapított fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal, 35. életévüket még be nem töltött fotóművészek, fotóriporterek és alkalmazott fotográfusok pályakezdését, szakmai fejlődését.

A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazzelőadó-művészeti ösztöndíj pedig a zene területének legtehetségesebbjeit támogatja. A Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíjat a fiatal előadó- és alkotóművészek, valamint a tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók számára hirdette meg a Mank.

Az ösztöndíjakat meghatározott számú művész kaphatja meg, a Derkovits-ösztöndíjat évről évre 26, a Kozma-, a Fülöp- és a Pécsi-ösztöndíjat tíz, a Kállait hét, a Fischer Annie-ról elnevezettet kilenc, a Kodály előtt tisztelgőt hat fő nyerheti el, míg a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban három fiatal részesülhet. A pályázatokat a Mank által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják.

Olyan kort élünk, amikor információk, képek, ingerek milliói özönlenek felénk; a művészeknek pedig ebben a rettenetes zajban kell tudni megmutatkozni és eljuttatni üzeneteiket, közvetíteni világképüket a közönség felé. Éppen ezért nekünk, támogatóknak meg kell hallanunk az idők szavát, és 2021-ben is jól kell tudnunk segíteni. Ennek érdekében a Mank tevékenységét, szolgáltatásportfólióját újragondolva olyan komplex szolgáltatáscsomaggal segíti a fiatal képzőművészeket, mely hatékonyan tudja segíteni önálló művészeti programjuk kibontását, szakmai és szélesebb közönség előtt való bemutatását, majd piacra való becsatlakozását is

– mondta Tardy-Molnár Anna, az ösztöndíjakat meghirdető Mank ügyvezetője.

A benyújtandó mellékletek pontos listája a Mank weboldalán olvasható, amely felületén keresztül a művészek feltölthetik pályázataikat. Az egyes ösztöndíjak benyújtásának határidői változók, január közepétől február végéig tartanak.

(Borítókép: Tardy-Molnár Anna, a Mank – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója 2020. szeptember 18-án. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok