Index Vakbarát Hírportál

Az Emily Párizsban a franciák után az ukránokat sértette meg

2022. január 4., kedd 11:20

A sorozat második évadában sztereotipikusan mutattak be egy kijevi nőt, amit az ukrán kulturális miniszter nem hagyott szó nélkül.

Ukrajna kulturális minisztere azt állítja, hogy 

panaszt tett a Netflixnél az Emily Párizsban egyik kijevi szereplőjének ábrázolása miatt

– írja a BBC. A Netflix közkedvelt sorozata már az első évad után is rengeteg kritikát kapott a franciák sztereotip ábrázolása miatt. Ehhez képest a folytatásban – úgy tűnik – sikerült ugyanezt a hibát elkövetniük, csak most a kelet-európai embereket érte el a filmes ábrázolás előítéletektől cseppet sem mentes szele.

A sorozat központi szereplője Emily (Lily Collins), egy amerikai lány, aki munkája miatt Párizsba költözik egy évre. Ott-tartózkodása alatt beiratkozik egy nyelviskolába, ahol megismerkedik egy Petra nevű, kijevi származású nővel (Daria Panchenko), akinek nincs stílusérzéke, és fél a kitoloncolástól.

A nyelvi korlátok ellenére megpróbálnak eltölteni egy tipikus csajos délutánt, ami természetesen magában foglalja a shoppingolást is. Igen ám, de Petra, miután kiválasztotta a neki tetsző ruhadarabokat, Zrínyit is felülmúlva ront ki az objektumból – tudatosan mellőzve a fizetést.

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter sértőnek nevezte a Petráról készült karikatúraszerű ábrázolást.

Így látják külföldön az ukránokat?

Tkacsenko állítása szerint levelet küldött a streamingszolgáltatónak, amiben panaszt tett Petra ábrázolása miatt.

(Borítókép: A Netflix Emily Párizsban című sorozata. Fotó: Carole Bethuel / Netflix)

Rovatok