Index Vakbarát Hírportál

Megvédték az antiszemitizmussal vádolt Harry Potter-sztárt

2022. január 5., szerda 16:50

Emma Watson az Instagramon állt ki a palesztinok mellett, az izraeli politikusok pedig egyből lecsaptak rá. A filmsztárt nyíltan antiszemitának nevezték, ami újabb kommentcunamit indított az interneten. A hozzászólók szerint nem feltétlenül antiszemita az, aki a palesztinok ügye mellett is szót emel.

A Harry Potter-sorozat Hermione Grangereként világhírűvé vált színésznő, Emma Watson január harmadikán kiposztolt egy képet egy, a palesztinokat támogató felvonulásról. A fotón egy plakát látható A szolidaritás egy ige felirattal, a bejegyzés szövegébe pedig Sara Ahmed brit–ausztrál tudós szolidaritásdefinícióját helyezte.

Szerdára több mint 1,2 millióan kedvelték a képet, és több mint ezer komment érkezett a poszt alá. A Watsont támogató és kritizáló hozzászólások szinte fele-fele arányban jelennek meg.

A bejegyzés nemcsak a rajongók, hanem az izraeli politikusok figyelmét is felkeltette. Danny Danon, Izrael állandó ENSZ-képviselője, korábbi amerikai nagykövet Twitteren osztotta meg Watson posztját ezzel a megjegyzéssel:

Tíz pont a Griffendéltől, amiért antiszemita vagy.

Az Egyesült Államok jelenlegi izraeli nagykövete, Gilad Erdan szintén Twitteren reagált. Hivatalos profilján a következőket írta:

A fikció talán működik a Harry Potterben, de a valóságban nem. Ha így lenne, a varázslat, amit a film világában használtok, eltüntetné a Hamász gonoszságát (akik elnyomják a nőket és Izrael pusztulását akarják) és a Palesztin Nemzeti Hatóságot (ami a terrort segíti). Ezt támogatnám!

Nem ez az első alkalom, hogy az izraeli politikusok hevesen reagálnak egy-egy palesztinokat támogató gesztusra, azonban most többen is kritizálták a megszólalásaikat. Leah Greenberg, az amerikai progresszív politikai kampánycég, az Indivisible ügyvezető igazgatója Danonnak válaszolt a közösségimédia-platformon:

Ez tökéletes példája az antiszemita szó politikai alkalmazásának, ami gyakorlatilag minden, a palesztinokat támogató személyt negatívan tüntet fel.

Az Egyesült Királyság Konzervatív Pártjának tagja, Sayeeda Warsi is kiállt Watson mellett:

Nem antiszemitizmus szolidaritást kifejezni a palesztinok felé.

Ayman Mohyeldin, a CNN korábbi újságírója is kifejtette véleményét:

Nem vicc, olyan világban élünk, hogy ha kiposztolsz egy palesztinokat támogató képet az Instagramra, máris antiszemita vagy.

(via CNN)

(Borítókép: Emma Watson színésznő részt vesz az Oscar-gálán, amelyet a Hollywood Highland Centerben tartanak 2014. március 2-án. Fotó: Christopher Polk / Getty Images)

Rovatok