Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra jönnek a világ legjobb artistái

2022. január 8., szombat 08:39

A Covid miatt idén is elmarad a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, ezért a világ legjobb artistái hozzánk jönnek, a jövő héten kezdődő Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon vesznek részt. Érdemes jegyet váltani.

A világ cirkuszművészete január 12. és 17. között a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra figyel majd, amelyet mintegy száz artistaművész részvételével rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. A járványhelyzet miatt már második alkalommal marad el a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a világ legnagyobb cirkuszfesztiválja, ez a rendkívüli helyzet pedig felértékeli a világ három-négy legjelentősebb cirkuszfesztiválja között számon tartott budapesti rendezvényt, mivel azok a szakemberek, akik nem tudnak elmenni Monte-Carlóba, részt tudnak venni a budapesti rendezvényen.

A fesztiválon nemcsak a legjobb artistaművészek, de egyéb érdekességek és konferenciaprogramok is várják az érdeklődőket. A nulladik napon, január 11-én a Művésztelepen a Circus Theatrum, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapatának Szentivánéji álmodók című workshopját lehet megtekinteni. Január 12-én kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt, január 14-én pedig a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 17-én nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul.

A fesztivál ideje alatt Főváros Nagycirkusz előtt fölállított gömbsátorban a nézők is kipróbálhatják egy VR szemüveg segítségével, milyen lehet hét méter magasan kötéltáncolni.

A rendezvényről és a fellépőkről az alábbi videóból lehet megtudni többet, és az is kiderül, milyen veszélyes mutatványnak vetette alá magát egy a sajtótájékoztatón résztvevő újságíró.

 A fesztiválhoz két további program kapcsolódik. Január 11-én a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia keretében neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti tanácskozást a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában. A konferenciával egy időben kiállítás nyílik a cirkuszépületek történelméről, amely a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető, január 13-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében pedig a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai módszertani programjairól, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumról és az alakuló könyvtári gyűjteményről tartanak konferenciát.

Rovatok