Index Vakbarát Hírportál

Panyi Szabolcs kapta idén a Soma-díjat

2022. január 12., szerda 12:43 | aznap frissítve

A Fudan Egyetemről szóló cikkeiért Panyi Szabolcs kapta idén a tényfeltáró újságíróknak odaítélhető Transparency-Soma-díjat.

Huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak a barátai 2001-ben. A kitüntetést, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át.

A díjat idén Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója kapta a kínai Fudan Egyetem Budapestre tervezett campusáról szóló tényfeltáró cikkeiért, amelyek a 444-en jelentek meg. Korábban háromszor nyerte el a díjat megosztva, most először nyert egyedül is.

A jelöltek között volt még Gergely Márton, Hamvay Péter és Orosz Babett (HVG) az Orbán családhoz köthető hatvanpusztai majorságról írt sorozatával, Bódis András (Válasz Online) A kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát című cikkével, Panyi Szabolcs és Pethő András (Direkt36) a Pegazus nevű kémszoftverről írott sorozatukkal, valamint Wirth Zsuzsanna (Direkt36) az Antall József Tudásközpont körüli visszaélések feltárásával. A díjátadó eseményt az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége támogatta.

(Borítókép: Panyi Szabolcs 2021. július 20-án. Fotó: Besenyei Gergely / Afp)

Rovatok