Index Vakbarát Hírportál

Az iskolai zaklatás ellen küzd a Radnóti Színház

2022. január 14., péntek 16:49

A Radnóti Színház pedagógusoknak szóló, soron következő workshopján a színház Gina című előadásához kapcsolódóan az iskolai zaklatás kerül fókuszba. Az improvizációra épülő darabot a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című film rendezője állította színpadra.

P+R – Pedagógus és Radnóti. A Radnóti fontos parkolóhely a pedagógusok számára, ugyanis céljai közé tartozik, hogy szorosabbra fűzze a tanárok és a színház közötti kapcsolatot, és segítse a többlépcsős program minél több osztályhoz való eljuttatását.

„Az iskolai zaklatás témája nem játék – mondják a P+R műhelymunka szervezői. – Mégis játékon, drámapedagógiai és szociodrámás formákon keresztül lehetséges olyan kapcsolódási módokat nyújtani a diákoknak, amelyek megalapozzák a bullying témájáról való közös gondolkodást.”

A Radnóti következő P+R-workshopján a Gina című előadáshoz kapcsolódó – iskolai csoportoknak igényelhető – előfoglalkozást próbálják ki a pedagógusokkal:

egy fiktív középiskola fiktív osztályaként vizsgálnak meg különböző csoportdinamikai helyzeteket.

Arról játszanak és beszélgetnek közösen, milyen szereprendszer veszi körül az iskolai zaklatást, mik lehetnek az egyes szereplők indítékai, mi jelenthet segítséget egy ilyen helyzetben.

Az előadás írója és rendezője Schwechtje Mihály, akit filmrendezőként ismer a közönség: 2018-ban került a mozikba első nagyjátékfilmje, a tinédzserek internetes zaklatásával foglalkozó Remélem legközelebb sikerül meghalnod című alkotás, amely a Magyar Filmkritikusok Szövetségének legjobb forgatókönyv- és legjobb első film díját is kiérdemelte. Schwechtje Mihály a saját módszerével dolgozott a Radnótiban: a szövegkönyvet a próbafolyamat alatt a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írta.

A darabban szereplő, vidéken elő Boros családról nem lehet rosszat mondani: konszolidált, értelmiségi, vegán étrendet követő emberek, még akkor is, ha a mai Magyarországon csak a kis csalások játékszabályai szerint tudnak boldogulni. Egy este, amikor áthívják vacsorára egykori barátjukat, az azóta befolyásossá vált vízilabdaedzőt, történetük nem várt fordulatot vesz.

Az éjszaka közepén egy nyomozónő állít be hozzájuk, és közli, hogy a fiukat és vele együtt az egész vízilabdacsapatot letartóztatták egy kiskorú lány bántalmazási ügyében.

A kisvárosban hamarosan mindenki tudomást szerez az esetről, a szülők pedig harcba kezdenek a fiuk védelmében. A közvélemény azonban nem kíméletes – senkivel sem. A bűn és a felelősség kérdéseit feszegető történetben azt követhetjük végig, hogy ebben az extrém élethelyzetben a családtagok hogyan szembesülnek egymással, végeredményben pedig önmagukkal. A darabban Török-Illyés Orsolya, László Zsolt, Nagy Márk, Schneider Zoltán, Martin Márta, Moldovai Kiss Andrea, Hajdu Lujza, illetve Kizlinger Lilla játszik.

Az érdeklődőket január 22-én várják a Keres Emil próbaterembe. Az esemény díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

(Borítókép: A Radnóti Miklós Színház épülete a főváros VI. kerületében, a Nagymező utca 11-ben. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok