Index Vakbarát Hírportál

Szexuális bántalmazás három generáción keresztül

2022. január 25., kedd 12:26

Szexuális bántalmazás. Mindenki hallott már róla. Sokakkal meg is történt. Mindannyian féltjük tőle a gyermekeinket. Mégsem beszélünk róla eleget.

Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Lontai Léna igaz történeten alapuló regényében, a Könnyező liliomok-ban.

A történet három generáció nőtagjainak sorsát követi figyelemmel, bemutatja, hogy egy korábbi áldozat hogyan örökíti át saját szörnyű sorsát gyermekeire.

Ám ez a történet több annál, mint hogy egy áldozat megmutatja érzéseit, külső és belső küzdelmeit. Tükröt tart az emberi gonoszságnak, és rávilágít arra, mennyire rosszul kezeljük a stresszhelyzeteket. Történelmi útra visz egy olyan magyar valóságba, amikor az asszonyoknak minden bántalmazást el kellett tűrniük a férjüktől. Láthatjuk azt is, milyen nehézségekkel küzd meg egy asszony, akinek egyedül kell felnevelnie tíz gyermeket. Azt, hogy milyen pusztítást végeznek az ember lelkében a háború borzalmai, s hogy mi által lesz egy átlagos földművelőből egy agresszív, családját félelemben tartó férj, apa.

De a legfontosabb tanulság az, hogyan és miért jutunk vissza a történet „kezdetéig”. Lili, az édesanyja, Bözsi, valamint nagymamája, Erzsi történetén keresztül Lontai Léna végigkíséri az olvasót az 1970-es évek Budapestjétől az 1920-as évek Kelet-Magyarországáig. Generációkon keresztül lépdel a múltba, egybefűzi a felmenők sorsát. Izgalmas, olykor fájdalmas történeteken keresztül mutatja be azt, hogy mi vezetett a család legfiatalabb tagjának személyes tragédiájához.

Hogy lehetséges megtörni ezt a szörnyű folyamatot? Lehetséges meggyógyulni egy ilyen trauma után?

A Könnyező liliomok nem csupán lebilincselő és mélyen megérintő történet. Segít kívülről látnunk olyan helyzeteket, amelyek megmutatják, hogy hol nem sikerül segítő kezet nyújtanunk az elesetteknek, s melyek azok a segélykérő, néma kiáltások, melyeket mások nem hallottak meg.

Az, hogy egy örökölt sorsnak hol van a kezdete, hol tett tönkre valakit az élet annyira, hogy az kihatással van generációk sorsára, nehéz kimutatni, talán képtelenség is. Viszont azoknak, akik ma cipelik a szüleik és nagyszüleik elrontott sorsát, még megvan az esélyük, hogy változtassanak ezen.

A könyv üzenete pedig az, hogy ha csak egyetlen ártatlan gyermeket is sikerül megvédeni a rá leselkedő veszélytől, s ha csak egyetlen bántalmazott erőt merít mások élettörténetéből, és vezet ez a gyógyulásához, akkor már érdemes volt megismerni a Könnyező liliomok és a három nő történetét.

Így kérhet segítség a bajban

Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a +3680225225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

Szintén a bántalmazottak segélyvonala az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) országosan, a nap 24 órájában bármikor ingyen hívható telefonszáma: +3680205520.

Ha kiabálást, veszekedést hallunk, vagy valakit például monoklival látunk a környezetünkben, nem lehetünk közönyösek! Főleg, ha kiskorú is érintett, akár anonim módon is értesíthetjük a 112-t, a rendőrséget vagy a telefontanút.

Emellett a megyei kormányhivatalokon belül is működnek területi áldozatsegítő szolgálatok, itt szintén áldozatsegítő munkatársak állnak az áldozatok rendelkezésére.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok