Index Vakbarát Hírportál

Festői kisfilm készült egy különleges kiállításról

2022. január 30., vasárnap 06:39

A világjáró festőművész, Pakosz Anna Balaton-felvidéki kiállítása meghódította az internetet is.

Pakosz Anna festőművész varázslatos, már-már filmvászonra kívánkozó életéről és a Balaton-felvidéki Szabadon nő című kiállításáról tavaly már beszámoltunk. A fiatal alkotónő első önálló kiállítása 2021 szeptemberében valósult meg, az experimentális projekt pedig kétségkívül az év egyik legkülönlegesebb művészeti eseménye volt.

A művésznő az Indexnek elmondta, a kiállítás helyszínébe egy csobánci meditáció alkalmával szeretett bele. Mivel képei ötvözik az ember természetközeli és városlakó énjét, a koncepció megalkotásánál fontos szerepet játszott a terület kialakítása: a fakunyhó, a szauna és a meditációs tér egyszerre megnyugtatta és feltöltötte a résztvevőket.

Új év, új médium

A mindössze egyetlen napig tartó kiállításról kisfilm is készült, a kétperces videót a Nowness kreatív portál nemrég a főoldalon közölte. Freewoman – olvasható a magyar cím fordítása. Egyedülálló művészeti élmény Pakosz Annával.

Lenyűgözőnek találom az emberi testet, főleg a nőket és a táncosokat. Inspirálnak engem, én pedig szeretném másokkal megosztani ezt az érzést

– vallja a művésznő, aki a kiállításon több művésszel dolgozott együtt, köztük táncosokkal is.

A művésznő a portálnak úgy fogalmazott, először mindig megfigyeli a környezetét, és csak akkor kezd alkotni, miután a testét átjárta az öröm és szépség érzete. Anna festményei átélt és megfigyelt benyomások, érzések és élmények színterei, ez a szemléletmód pedig érződik a klipen is.

A videó olyan, mint egy óda a nyugalomhoz:

a lenyugvó kora őszi nap arany sugarai különleges hangulatot varázsolnak a képkockákra, a madárcsicsergés pedig tökéletes aláfestő zenéje a kisfilmnek. Lobenwein Marcell operatőr mintha csak egy nyár végi álmot vett volna videóra, a zenészek, Greg Orca és Deva pedig legalább ennyire ábrándos hangzásvilágot kölcsönöznek a klipnek. A kisfilm kreatív producere Kinopravda, Kinomoto, kreatív producere Danila Kostil.

(Borítókép: Jelenet a kisfilmből. Fotó: Lobenwein Marcell)

Rovatok