Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdért vették meg a toulouse-i angyalt

2022. február 5., szombat 11:49

Bernhard Strigel német festő Sárgaruhás angyal füstölővel című, 1520-ban keletkezett művének értékét előzetesen 600–800 ezer euróra becsülték, ám a képet végül 2,8 millió euróért értékesítették.

A műalkotást egy halom másik képpel együtt találták, és csak egy biztosítási szerződés érdekében becsültették fel értékét, amelyet az Artpaugée aukciósház 600–800 ezer euróra (212–283 millió forint) taksált. Pauline Maringe, az aukciósház becsüse elmondta, hogy a festmény kivételesen jó állapotban maradt fenn ahhoz képest, hogy öt évszázadot élt meg.

A Sárgaruhás angyal egy oltárkép része lehetett, együtt egy másik, hasonló témájú, de vörös árnyalatú festménnyel, amelyet az Abu Dzabi Louvre vásárolt meg nemrég. Az aukciósház nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a sárga angyalt is a közel-keleti országban működő Louvre-múzeum vásárolta-e meg, csak annyit közölt, hogy egy „intézmény” volt a vevő.

A szárnyasoltár középső képének holléte nem ismert. A most elkelt festmény nemzedékről nemzedékre öröklődött a toulouse-i nagypolgári családban, ahol A családot védelmező angyal címen emlegették. Tudták, hogy értékes kép, de azt nem, hogy ilyen kivételes jelentőségű.

A festmény legkorábbi franciaországi nyoma 1816-ra nyúlik vissza, amikor a két tömjénező angyalt szétválasztották. Bernhard Strigel, az alkotó I. Miksa (1459–1519) német-római császár portréfestője volt – számolt be az MTI.

Rovatok