Index Vakbarát Hírportál

Cate Blanchett színésznőnek ítélték oda elsőként a nemzetközi Goya-díjat

2022. február 7., hétfő 09:13

Az ausztrál színésznő veheti át elsőként a legrangosabb spanyol filmes kitüntetés idén létrehozott új kategóriájának díját.

Idén először adják át a nemzetközi Goya-díjat, amelyet elsőként Cate Blanchett színésznőnek ítélt oda a bizottság. A jelenleg Mariano Barroso elnökletével működő Spanyol Filmakadémia azért döntött a már meglévő 27 kategória bővítése mellett, hogy elismerje azokat a művészeket, akik munkájukkal hozzájárultak a „kultúrákat és nézőket a világ minden tájáról egyesítő művészeti ághoz".

A kitüntetés bejelentéséről szóló közleményben a filmes testület kifejtette, hogy a kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett nemcsak világszerte az egyik legkeresettebb színész, de mint producer is jelentős munkákat tudhat maga mögött. Ezenkívül humanitárius szerepvállalása (Blanchett az ENSZ jószolgálati nagykövete, az Ausztrál Természetvédelmi Alapítvány tagja és az Ausztrál Természetvédelmi Egyesület támogatója) is fontos szerepet játszott a döntésben.

Az ausztrál színésznő február 12-én személyesen veszi át a díjat a gálaestélyen. Tavaly a koronavírus-járvány miatt online tartották meg az ünnepséget.

A 36. alkalommal kiosztandó Goya-díjra a legtöbb, húsz jelölést Fernando León de Aranoa A jó főnök című filmje kapta, amelyben Javier Bardem játssza a főszerepet. Nyolc kategóriában versenyez Pedro Almodóvar Párhuzamos anyák című alkotása Penélope Cruz főszereplésével.

Rovatok