Index Vakbarát Hírportál

Börtönleckék és a létezés eufóriája a hetedik kerületben

2022. február 9., szerda 17:44

A Király utcai művészeti és kulturális központ, a K11 Doku7 néven dokumentumfilmheteket rendez olyan súlyos filmekkel, mint például a Mesék a zárkából vagy A létezés eufóriája.

Jól sikerült összeválogatnia a dokumentumfilmeket az erzsébetvárosi ERöMŰVHÁZ-nak (így, rövid ö-vel írja magát az intézmény): köztük van mindjárt a tavaly bemutatott, kivételesen érzékeny alkotás, a Mesék a zárkából, vagy a nemzetközi szcénákat is bejárt, és számos elismerést besöpört A létezés eufóriája, Szabó Réka filmje, amely Cuhorka Emese és Fahidi Éva kettősében alapvetően a holokauszt-túlélő, kilencvenen túli asszony traumáiból és élményeiből táplálkozik, és Szarajevótól Locarnóig számos rangos díjat besöpört. Joggal.

Ezenkívül a Dívák, a Nagyi projekt, a Könnyű leckék, az Egy nő fogságban és az Anyáim története, stílszerűen összesen hét magyar dokumentumfilm szerepel a filmheteken. Csupa jelentős alkotás, amelyek az elmúlt években elnyerték mind a szakma, mind a közönség szeretetét. Ezeket a filmeket hozza el az ERöMŰVHÁZ az első Doku7 dokumentumfilmhetekre február 10. és március 24. között a K11-be. A filmvetítések mellett kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, amelyeken a filmek alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők. Az esemény szakmai partnere a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete.

Az eseménysorozattal egy időben, Talált történetek címmel zajlik fotókiállítás a Klauzál téren. A tárlat a városi élet történéseiről szól, és Bielik István dokumentarista fotós és Szarka Klára fotótörténész szakmai vezetésével valósul meg.

(Borítókép: Mesék a zárkából című film. Fotó: IMDb)

Rovatok