Index Vakbarát Hírportál

Aba-Novák-festményeket kapott Szeged városa

2022. február 10., csütörtök 14:16

Három, a húszas években készült Aba-Novák Vilmos-festményt kapott Szeged városa. A közelmúltban elhunyt Bartók Mihály szegedi akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus végakaratának megfelelően kerültek oda a képek.

Aba-Novák Vilmosnak komoly kultusza van Szegeden, hiszen a Hősök Kapuját díszítő freskójával naponta találkoznak a járókelők, emlékét pedig több civil szervezet és alapítvány őrzi. A nemzetközi szinten is elismert magyar festő számos egyházi és állami megbízást teljesített, a szegedi Hősök Kapuja mellett a Dömötör-torony falfestményét is ő készítette.

Aba-Novák Vilmos a modern magyar festészet, különösen a monumentális piktúra egyik eredeti alkotója volt. 1912-ben iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára, ösztöndíjasként Szolnokon Fényes Adolf mellett dolgozott, katonai szolgálata után Olgyai Viktornál grafikát tanult. Rendkívüli tehetség volt, összetéveszthetetlen, egyedi ábrázolásmód jellemezte. Kedvelt témája volt a vásár és a cirkuszok világa

– írja az MTI.

Hova kerülnek a képek?

Botka László polgármester csütörtökön írta alá az ajándékozási szerződést az örökösök és az önkormányzat képviseletében. A politikus meghatónak és példamutatónak nevezte, hogy egy család úgy dönt, hogy ekkora értéket szeretett városának adományoz, majd hozzátette,

az alkotások becsült értéke 160 millió forint.

Ifjabb Bartók Mihály elmondta, hogy a festményeket egy gyulai orvostól vásárolta műgyűjtő édesapja még a kilencvenes évek elején. A Kettős akt című alkotást 1921 körül készítette, míg a másik két képet tanulmányként festette a művész – méghozzá az 1929-ben befejezett Trattoria Romana című műhöz.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, a festmények a pénteken újranyitó Kultúrpalota dísztermében lesznek láthatók, de közben már keresik az alkotások végső helyét. Elképzelhető, hogy a képeket később egy állandó kamaratárlat keretén belül fogják kiállítani.

(Borítókép: Aba-Novák Vilmos-festmények a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2021. június 24-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok